Holul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea a răsunat vineri, 23 iunie, de discursuri mobilizatoare în limbile română și maghiară. S-a discutat despre căile de acțiune pe care romii ar trebui să le pună în aplicare pentru a ajunge în Parlamentul României.

 

Prima și cea mai importantă cale: unitatea! „Suntem mulți, dar cam dezbinați”, a punctat Victor Mohaci în cuvântul său. Indiferent de limba vorbită, românească, romani, maghiară, turcă, tătară sau altceva, țiganii – cuvântul cel mai folosit de participanți! – trebuie să se adune sub un stindard comun, ca să poată accede în structurile puterii, de la consiliile comunale, la cele orășenești, județene și în parlament. „Suntem țigani din toate zonele țării”, a anunțat președintele AER, Vasile Fieraru. Alianța Etocrată pentru Reformă este partidul care ar dori instaurarea etocrației, o formă superioară democrației, după cum precizează Vasile Fieraru. Etocrația are în vedere o guvernare bazată numai pe principiile moralei.

Discursurile au fost libere, venind din suflet și, poate tocmai de aceea, intens aplaudate. Faptul că unii dintre vorbitori erau și pastori a dat și un conținut creștin cuvântărilor.

Reuniunea a adunat câteva zeci de participanți, romi din Oradea și județ, dar și invitați români, poftiți și ei la microfon. Și asta pentru că noul partid își propune să aibă în componență și alte etnii, în afară de fondatorii romi. Evenimentul a fost organizat de Victor Mohaci, un om cu experiență în munca de teren și cea politică, dar și în socializarea intensă pe internet. De precizat că lucrările au fost transmise live, pe Facebook. Mohaci a fost ales cu această ocazie în funcția de președinte al AER Bihor, prin votul tuturor, primind felicitări pentru că a reușit să adune romii în jurul lui.

Adunarea s-a desfășurat sub coordonarea liderului național Vasile Fieraru, care a venit la Oradea însoțit de liderul filialei de la Tg. Mureș, Avram Notar. Personajul căruia i s-a mulțumit în mod deosebit pentru susținerea financiară a evenimentului a fost Elisabeta Gyöngyi Gruber, venită de la Viena pentru acest esențial impuls politic necesar etniei din care face și ea parte.

„A fost un moment festiv, cu o bună sonorizare, cu pliante în limba română și maghiară, cu bufet suedez, apă plată și sucuri, cum alte partide care s-au mai lansat în ultimii doi ani, pe la noi, nu au făcut. Participanții s-au simțit respectați și puși în valoare, iar președintele Vasile Fieraru, un om cu un perfect discurs în limba română, a fost plăcut impresionat”, susţin organizatorii. În cuvântul său, el a criticat clasa politică românească, care i-a molipsit cu corupție și pe țigani, precizând că „nu mai vrem să fie părtași la răul care se comite asupra acestei țări”. De asemenea, el a criticat actuala reprezentare națională a romilor, în frunte cu Nicolae Păun, liderul Partidei Romilor „Pro Europa”,  care face din romi „o simplă masă de manevră în mâna puterii PSD-PNL”.

Întrunirea a durat circa trei ore, într-o atmosferă cordială, optimistă și constructivă. Cu acest prilej s-a lansat și sediul noului partid, care este chiar la intrarea principală a Casei de Cultură a Sindicatelor.