Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultimii 30 de ani pentru judeţ şi municipiul Oradea, fiind derulate cele mai mari lucrări. Rezultatele obţinute au fost efectul bunei colaborări între Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Instituţia Prefectului, toate trei conduse de liberali.

Conducerea PNL Bihor a prezentat un bilanţ al realizărilor din acest an la nivelul administraţiei publice, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat: Ilie Bolojan (preşedintele PNL Bihor şi preşedinte al CJ Bihor, Mircea Mălan (prim-vicepreşedinte al PNL Bihor şi vicepreşedinte al CJ Bihor), Florin Birta (prim-vicepreşedinte al PNL Bihor şi primar al Oradiei), Dumitru Ţiplea (secretar general al PNL Bihor şi prefect).

„A fost un an în care echipa PNL Bihor a fost în slujba bihorenilor”, a declarat Bolojan, adăugând că „prin poziţiile pe care orădenii şi bihorenii ni le-au încredinţat în administraţia publică, am urmărit câteva direcţii importante pentru a dezvolta judeţul Bihor, pentru a crea condiţii de viaţă mai bune pentru bihoreni: atragerea de investiţii, derularea proiectelor care au fost câştigate în aceşti ani şi orientarea serviciilor publice către cetăţeni”. Rezultatele au fost: drumuri, poduri, pasaje pentru o infrastructură rutieră mai bună, şcoli noi şi spitale cu condiţii mai bune, un judeţ mai curat, reţele de utilităţi în zona rurală şi condiţii de dezvoltare pentru anii următori.

„Aceste rezultate sunt efectul unor colaborări pe care le-am avut în acest an, cât şi în anii trecuţi, în primul rând între autorităţile din judeţ, între Consiliul Judeţean şi Primărie, între Consiliul Judeţean şi Prefectură, între Primăria Oradea şi Guvern, între CJ Bihor şi Guvern, şi celelalte primării din judeţ. Este pentru prima dată când se lucrează la proiecte în comun. Şi în fiecare şedinţă de consiliu judeţean sau municipal se văd hotărâri de consiliu care înseamnă proiecte în comun”, a afirmat Bolojan, care le-a mulţumit partenerilor pe care administraţia judeţeană i-a avut în derularea proiectelor, dar şi bihorenilor pentru înţelegere. „A fost unul dintre cei mai buni ani pentru judeţul Bihor în ultimii 30 de ani, anul cu cele mai mari lucrări din ultimii 30 de ani derulate în Oradea şi în judeţul Bihor”, a mai afirmat Ilie Bolojan.

Totodată, primarul Florin Birta a afirmat că 2023 a fost un an dificil, cu aproximativ 150 de şantiere în tot oraşul, care au creat disconfort. „A fost un an dificil pentru că s-au suprapus trei perioade de finanţare”, precizează edilul, menţionând că pe lângă proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care trebuie finalizate, se lucrează în paralel la proiectele din perioada de finanţare 2021-2027 şi pentru cele finanţate prin PNRR. În privinţa proiectelor finanţate prin POR 2014-2020, primarul a afirmat că doar 1-2 vor fi fazate pentru a fi realizate din alte fonduri, în rest toţii banii alocaţi au fost cheltuiţi, pentru 2024 rămânând doar părţile din lucrări care trebui plătite din bugetul local.

Şi Florin Birta a lăudat colaborarea bună pe care Primăria Oradea a avut-o cu CJ şi Prefectura Bihor, dând ca exemplu proiectul noului spital ce va fi construit anul viitor în Oradea, cu o valoare de 137 milioane de euro, prin PNRR: „Dacă nu aveam această colaborare nu reuşeam să semnăm acest contract de finanţare pentru noul spital. Aşa cum am spus în 2020, această echipă de la Primăria Oradea, Consiliul Judeţean şi Prefectură va lucra împreună pentru a dezvolta municipiul Oradea şi judeţul Bihor”.