PSD Bihor vrea să propună în următoarea ședință de Consiliu Local o hotărâre care să modifice abuzurile pe care susține că le-a făcut administrația locală în privința unor impozite pe terenuri. Este vorba despre HCL 896 din 2020 prin care Primăria Municipiului Oradea a trecut grădinile, livezile și terenurile arabile ale orădenilor la categoria construcții, din oficiu.

 

„Aici există o hotărâre judecătorească care dă dreptate orădenilor specificând că este vorba de o supralegiferare din partea Consiliului Local, întrucât a fost făcută fără să țină cont de prevederile Codului Fiscal și ale Constituției României. Am informat peste 5.000 de persoane despre această situație și le-am pus la dispoziție cereri pentru a cere Primăriei restituirea banilor plătiți pe nedrept. Primarul Florin Birta manipulează când spune că în această situație sunt 600 de oameni, când sunt cel puțin 670 de străzi. Noi estimăm că sunt peste 5.000 de oameni în această situație. O altă minciună este aceea că a crescut suprafața agricolă a orașului. În realitate, foarte multe terenuri din intravilan au fost scoase în extravilan. Oamenii s-au trezit cu casele în extravilan, cam 40 de hectare de terenuri au trecut în extravilan”, a spus consilierul local PSD Florian Sîrca, într-o conferință de presă care s-a desfășurat ieri, la sediul organizației. Hotărârea pe care o va propune Consiliului Local al Municipiului Oradea prevede, conform politicianului, repunerea orădenilor în drepturile de dinainte de HCL 896 din 2020 și restituirea banilor pe care Primăria i-ar fi încasat ilegal.

 

Piețe volante în cartiere

Consilierul local Liviu Sabău Popa propune, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, înființarea unor Piețe volante în mai multe cartiere ale orașului. „Trebuie să eliminăm cât mai mult intermediarii, producătorul din Bihor să își poată vinde cu un preț corect marfa iar cumpărătorul să aibă acces la marfă proaspătă, ieftină și de calitate. Ne-am gândit la mai multe locații în care să fie amplasate aceste piețe: zona Sălii Sporturilor, platoul de la Piața Rogerius, Piațeta Nufărul (în zona McDonalds), Cetatea Oradea, Piața Unirii și o locație oportună în cartierul Grigorescu. Piețele să fie organizate odată la două săptămâni și în fiecare weekend în Piața Unirii. Pentru ca la ele să aibă acces și populația activă dar și pensionarii, am propus să se desfășoare între orele 14.00 și 19.00”, a spus Liviu Sabău Popa. Producătorii vor vinde carne, lactate, ouă, legume-fructe, miere, panificație și băuturi. Proiectul a fost depus vineri la registratura Consiliului Local al Municipiului Oradea.