Vicepreședintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a anunţat că sunt două sentinţe judecătoreşti care dau dreptate orădenilor în procesele intentate municipalităţii orădene în urma deciziei de a încadra terenuri agricole ale orădenilor în categoria „curți - construcții”, ceea ce a dus la majorarea impozitelor chiar și de 11 ori.

Social-democratul Florin Sîrca, fost șef al Poliției Economice Bihor, a reamintit că în luna mai a atras atenţia cu privire la hotărârea CL Oradea privind modificarea încadrării terenurilor deţinute de orădeni. El a acuzat Primăria și Consiliul Local că iau decizii abuzive și nelegale, motivând că, potrivit Codului Fiscal, Legii Cadastrului și Legii Construcțiilor, destinația unui teren poate fi schimbată la solicitarea capului gospodăriei sau ca efect al unei autorizații de construcții. Sîrca menţiona, la momentul respectiv, că peste 5.000 de orădeni s-au trezit că grădinile și livezile lor au intrat în categoria „curți - construcții”, impozitele fiind, astfel, şi de patru ori mai mari. Între timp, s-au descoperit şi impozite de 11 ori mai mari. Vicepreşedintele PSD Bihor a dat exemplul unei femei, Iuliana Deac, de pe strada Făcliei, care a avut de plătit un impozit de 1.403 lei faţă de 126 lei anul trecut. Ea a atacat hotărârea Consiliului Local Oradea, instanţa decizând în favoarea ei. Sîrca a menţionat că încă un orădean a câştigat definitiv procesul cu Primăria Oradea, instanţa constatând că hotărârea este nelegală. Social-democratul a menţionat că Primăria Oradea trebuie să le returneze celor doi banii încasați ca impozite, pe lângă cheltuielile de judecată. Florian Sîrca susţine însă că municipalitatea trebuie să returneze banii tuturor cetățenilor supraimpozitați, deoarece hotărârea a fost anulată de instanţă.

Pentru că nu se așteaptă ca Primăria să le dea oamenilor banii înapoi, Sîrca a anunțat că, împreună cu colegii săi de partid, se va deplasa în zonele de dealuri ale Oradiei pentru a-i informa pe cetăţeni despre dreptul lor de a-și recupera sumele plătite.

Vicepreşedintele PSD Bihor a anunţat că a sesizat Instituţia Prefectului Bihor, Comisia de abuzuri din Parlamentul României şi Camera de Conturi Bihor. „Solicităm ferm și expres Primăriei Oradea să dispună din oficiu repararea prejudiciilor pentru toți orădenii și repunerea lor înainte de acest HCL. Trebuie să înțeleagă toți consilierii locali, din care fac parte avocați și juriști, că ei nu pot modifica legi organice”, a afirmat Florian Sîrca, care cere, totodată, Primăriei Oradea să publice pe site-ul propriu toate hotărârile definitive din procesele cu cetățenii, astfel încât aceștia să știe dacă există decizii anulate de instanță.

Vicepreşedintele Florian Sîrca a anunţat că PSD Bihor va analiza răspunsurile la sesizările făcute, după care va lua o decizie cu privire la prefectul Dumitru Ţiplea - dacă va cere sau nu demisia lui. Social-democratul a menţionat că după adoptarea hotărârii CL Oradea a sesizat Instituţia Prefectului, însă aceasta a răspuns că actul este legal. În plus, la răspuns a ataşat hotărârea Tribunalului Bihor din dosarul cu Iuliana Deac, care dădea dreptate Primăriei, însă această hotărâre fusese casată de Curtea de Apel Oradea. Totodată, în momentul în care a fost trimis răspunsul Prefecturii, cel de-al doilea orădean câştigase deja în instanţă procesul cu Primăria. „PSD Bihor nu poate tolera comportamentul prefectului județului Bihor. După ce vom finaliza aceste demersuri, în funcție de modul în care va alege să respecte garantarea legii, vom avea o analiză finală și vom cere sau nu demisia dânsului”, a declarat Florian Sîrca.