Deputatul UDMR Szabó Ödön a inițiat, împreună cu Claudiu Năsui (USR), o modificare a prevederilor Codului Fiscal.

Inițiativa își propune să dea putere de normă unui principiu legal, in dubio contra fiscum, principiu care favorizează cetățeanul în relația sa cu autoritățile fiscale. Concret, este vorba de interpretarea prevederilor ambigue, din domeniul finanțelor, în favoarea contribuabilului.

„În orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate, drept fundamental al cetățeanului. Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi”, explică parlamentarul bihorean în expunerea de motive ce susține inițiativa de modificare a Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015).

Reglementarea, prin lege, a principiului de interpretare în favoarea contribuabilului a prevederilor legale neclare ar trebui să reașeze relația dintre organele fiscale și plătitori pe o bază nouă, astfel ca, în timp, contribuabilii să capete încredere în buna-credință și profesionalismul organelor fiscale ale statului.

„Când am discutat programul de guvernare, și eu și colegul meu Claudiu Năsui, aveam o mulțime de semnale din partea cetățenilor, că este necesară o intervenție legislativă care să apere contribuabilul de eventuale excese de putere din partea instituților statului. Sper ca proiectul legislativ să beneficieze de un parcurs de adoptare accelerat și astfel să poată fi în beneficiul tuturor, cât mai curând posibil”, a declarat deputatul UDMR Szabó Ödön.

Inițiativa celor doi parlamentari face parte din programul de guvernare al PNL, USR-Plus și UDMR, ca obiectiv în cadrul modernizării ANAF, și este susținută de semnăturile a nu mai puțin de 61 de deputați din arcul guvernamental.