Senatorul PNL Adrian Hatos solicită ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, să clarifice „izolarea” feroviară a municipiului Oradea în contextul în care nu există niciun tren InterCity (IC) între Oradea și București, pe timp de zi, și nici legături optime, dacă orădenii încearcă să ajungă în București luând IC din Arad sau Cluj-Napoca.

Totodată, Adrian Hatos cere măsuri pentru soluționarea problemelor legate de conectivitatea și asigurarea unor servicii de mare viteză, pe timp de zi, pe ruta sus-menționată.

Interpelarea a fost făcută în contextul în care, după cum reiese din noul Mers al Trenurilor 2022-2023, există o serie de probleme legate de asigurarea conectivității și a unor servicii feroviare de mare viteză, pe timp de zi, pe ruta Oradea - București.

Pe data de 11 decembrie a intrat în vigoare noul Mers al Trenurilor 2022-2023, ce va fi valabil până la data de 9 decembrie 2023. În comunicatul de presă postat pe site-ul oficial al CFR Călători, cu ocazia anunțării noului Mers al Trenurilor - la data de 6 decembrie, se precizează că modificările au fost făcute „pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată a unei categorii cât mai largi de călători”, dar și că „oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport”.

Cu toate acestea, niciun tren InterCity (IC) nu asigură legătura directă între Oradea și București, pe timp de zi. De asemenea, trenurile Inter Regio care pleacă pe timp de zi din Oradea ajung la Cluj-Napoca sau Arad (de unde ar exista legături spre București) la câteva minute după plecarea trenurilor IC din aceste orașe. Astfel, trenul IRN 405, cu plecare din Oradea la ora 05.35, ajunge la Cluj-Napoca la ora 08.19, iar trenul IC 532 pleacă din Cluj-Napoca spre București la ora 08.10. Un alt exemplu: trenul IR 1532, cu plecare din Oradea la ora 04.09, ajunge la Arad la ora 06.25, în timp ce trenul IC 522 pleacă din Arad spre București la ora 06.19.

„În condițiile în care călătorii ar trebui să se bucure de o experiență feroviară fluidă pe tot parcursul călătoriei lor, iar operatorii feroviari ar trebui să dea dovadă de receptivitate la nevoile călătorilor”, senatorul PNL Adrian Hatos a cerut ministrului Transporturilor să clarifice care este motivul pentru care nu a fost introdus nici un tren InterCity (IC) între Oradea și București, pe timp de zi, şi ce măsuri se au în vedere pentru a soluționa problemele privind asigurarea conectivității și a unor servicii feroviare de mare viteză, pe timp de zi, pe ruta Oradea - București, existente în noul Mers al Trenurilor 2022-2023.

„În Strategia Comisiei Europene în domeniul transporturilor, pe termen mediu și lung, și anume în perspectiva 2030 și 2050, transportul feroviar este considerat a fi unul dintre cele mai sustenabile mijloace de transport pe care le avem la dispoziție și care, prin urmare, este important să devină o opțiune atractivă pentru călătoriile, nu doar pe distanțe scurte, ci și pe distanțe lungi și transfrontaliere. De asemenea, obiectivul Comisiei este ca până în 2030 să dubleze traficul feroviar de mare viteză, iar până în 2050 – să îl tripleze. Însă pentru a avea o conectivitate fluidă și eficientă la nivel național, autoritățile responsabile trebuie să se asigure și că există o bună gestionare a capacităților, inclusiv o bună coordonare orară a mersului trenurilor”, precizează Adrian Hatos.