Agenda politică - Pilonul II, jaf la drumul mare
Deputatul PNL Gavrilă Ghilea consideră că încercările coaliţiei de la guvernare de a renunţa la Pilonul II de pensii reprezintă „un atentat la siguranţa naţională”, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării ar trebui să se sesizeze.
„Milioane de români care aveau sub 35 de ani în urmă cu un deceniu au toate motivele să se simtă jefuiţi, atât după diminuarea succesivă a contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii, cât şi după declararea ca facultativă a plăţii acestor contribuţii.
Un calcul matematic simplu arată că la un salariu mediu brut în România, în prezent de circa 3.300 lei, contribuţia pentru Pilonul I se ridică la aproximativ 700 lei lunar, respectiv 21,25%. Această sumă se redistribuie în secunda doi pentru onorarea pensiilor aflate în plată în prezent, deci nu se rostogoleşte, nu se acumulează, nu se înmulţeşte în beneficiul ulterior al contribuabilului. Atunci despre ce randament superior al Pilonului I faţă de Pilonul II vorbeşte ministrul de finanţe?”, a declarat Ghilea. Spre comparaţie, susţine acesta, la salariul mediu brut, contribuţia la Pilonul II este 124 lei lunar, ceea ce înseamnă 52.000 lei după un stagiu de cotizare de 35 de ani. „La această sumă trebuie adăugat şi randamentul investiţional al acestui fond de pensii, care în cei 10 ani de la înfiinţare aproape că a ajuns la 20%, ce ce va duce, în final, la dublarea fondului de contribuţii acumulat. Deci guvernul PSD-ALDE confiscă fiecărui cetăţean român care în prezent are 45 de ani dreptul de a se bucura, la pensie, de un aport suplimentar de circa 100.000 lei, adică peste 20.000 euro, cât ar reprezenta suma medie consolidată în 30 de ani de contribuţie în Pilonul II”, a afirmat deputatul PNL, care e de părere că desfiinţarea Pilonului II va lăsa peste 80% dintre salariaţi fără nicio formă de economisire la bătrâneţe. „Instituirea unui regim optional de contribuţie la acest pilon s-a dovedit deja ineficientă. O demonstrează cei sub 10% dintre salariaţi, circa 400.000 de contribuabili, care participă în prezent la Pilonul III, opţional prin definiţie. Pilonul II nu este concurent Pilonului I, ci complementar. Acest sistem funcţionează cu succes în alte state şi a fost proiectat pentru a compensa scăderea capacităţii statului de a onora plata unor pensii decente”, a mai precizat Gavrilă Ghilea. Acestea sunt câteva din motivele pentru care PNL a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice.
Cabinet parlamentar la Salonta
În această săptămână, deputatul Gavrilă Ghilea va deschide un birou parlamentar la Salonta. Acesta va funcţiona la parterul clădirii primăriei din localitate, la camera 4.
Ghilea a declarat că a luat această decizie „în sprijinul zecilor de mii de cetăţeni din Salonta şi localităţile învecinate”. „În cadrul audienţelor săptămânale pe care le voi susţine la Salonta voi analiza şi prelua petiţii şi memorii de la cetăţeni şi voi face demersurile necesare pentru rezolvarea problemelor semnalate şi a situaţiilor cu care aceştia se confruntă. Vă reamintesc că, în calitate de parlamentar, tot în urma unor sesizări cetăţeneşti, am solicitat şi obţinut de la ministerele de resort anularea deciziei de desfiinţare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, dar şi a intenţiei de desfiinţare a Serviciului Fiscal Orăşenesc din municipiu. În curând voi pune la dispoziţie şi un număr de telefon la care persoanele interesate se vor putea programa pentru a fi primite audienţă. Mulţumesc pe această cale primarului municipiului Salonta şi consiliului local pentru promptitudinea cu care au aprobat închirierea în condiţiile legii a acestui spaţiu”, a menţionat deputatul PNL.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.