Liberalii Ilie Bolojan, Dumitru Țiplea și Gheorghe Bota au susținut joi, 7 noiembrie, o conferință de presă în care au vorbit despre ce îi recomandă pentru Parlamentul României și ce planuri au după ce vor ajunge acolo.

Dumitru Țiplea, candidat pentru un loc în Camera Deputaților, a vorbit despre experiența pe care o are, 20 de ani în mediul privat și 10 în sectorul public, trecând în evidență dificultățile cu care s-a confruntat în cei 5 ani în care a condus Prefectura Bihor.

„Ca parlamentar voi susține proiectele locale: Autostrada Transilvania, construirea noului stadion, extinderea rețelelor de gaz în tot județul și construirea drumului expres”, a punctat Țiplea. Gheorghe Bota, candidat la un post de senator, profesor la bază, a spus că învățământul trebuie reformat pentru că nu este normal să existe investiții atât de substanțiale în învățământ iar pregătirea elevilor să fie atât de slabă. „Trebuie să îmbunătățim programa școlară, să implementăm reguli, chiar dacă vor fi nepopulare, să facem mai multă prevenție împotriva drogurilor și să îmbunătățim evaluarea școlară care e din ce în ce mai slabă” a punctat Bota care a subliniat că trebuie găsite mai multe soluții pentru ca învățământul să fie cuplat la piața muncii.

Ilie Bolojan, candidat la Senatul României, a spus că trebuie să încetăm să mai risipim resurse și să schimbăm modul în care guvernăm. „Avem inflație de 5% în primul trimestru, un grad de îndatorare de peste 50% anul acesta, deficit de peste 8%, colectăm la buget doar 27%, când media UE e 40%. În afară de asta, fondurile din PNRR se vor termina, dobânzile se vor dubla iar investiții sunt din ce în ce mai puține. Cum vor merge lucrurile mai bine în următorii ani? Orice guvern care va veni va trebui să facă reforme. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă România este o țară atât de bogată în resurse, cum am ajuns în această situație. Răspunsul ține de calitatea guvernărilor noastre. Indiferent de cine va veni la guvernare va trebui să lucreze ca statul să fie eficient. Nu slab. Un stat care nu-și risipește resursele” a spus Bolojan care a subliniat că va fi nevoie ca unii funcționari să plece, dar doar după o analiză serioasă care să nu lase instituțiile vulnerabile. La acestea, a mai spus liberalul, trebuie adăugate dereglementări, simplificare și digitalizare. „Pe lângă eficientizare este importantă și dezvoltarea instituțiilor. Țările care au instituții bune se dezvoltă mai mult. Trebuie lucrat și la partea legislativă. Păcănelele, pariurile sportive, etno-botanicele. Ani de zile nu am făcut nimic și aceste probleme au devenit cronice. Pensionarea judecătorilor la vârste la care ar fi cei mai capabili să dea sentințe bune, cu experiență în spate, este o greșeală”, a mai spus liberalul care a adăugat că importante nu vor fi doar reformele ci și semnalul de normalitate și respect care va fi dat funcționarilor și cetățenilor. O altă pistă abordată a fost cea a economiei naționale despre care a spus că trebuie orientată spre export, spre valoare adăugată pentru a fi evitată capcana salariilor mici. „Dacă toate aceste lucruri vor fi făcute, indiferent de cine va fi în Guvern, vom avea o altă țară”, a încheiat Ilie Bolojan.

Întrebat de jurnaliști dacă acesta este programul de țară al viitorului premier, Bolojan a spus că în campanii se promit multe dar nu trebuie luate toate în serios. În ceea ce privește o viitoare coaliție, Bolojan a subliniat că este mult mai ușor să faci coaliție cu cine se potrivește din perspectiva valorilor, dar că, până la urmă, coalițiile sunt rezultatul votului și voinței cetățenilor. „Nu trebuie să uiți însă care îți sunt valorile și menirea ta în interiorul coaliției iar când negociezi nu trebuie negociate doar funcții și portofolii ci și programul de guvernare, cu date și termene clare, astfel încât să fii sigur că vor fi puse în aplicare”, a încheiat liberalul.