Deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, a depus, împreună cu Stelian Ion, fost ministru USR al Justiției, un proiect de modificare a Codurilor penal și de procedura penală.

Obiectivul acestui proiect de lege este punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale, astfel încât „să nu se repete situația prescripției răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupție și criminalitate organizată”.

„Modificarea Codurilor penale reprezintă un jalon în PNRR, trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul anului și e deja un obicei al majorității PSDNL-UDMR să nu modifice legile conform deciziilor CCR, mai ales în domeniul penal, astfel încât să lase portițe infractorilor. S-a întâmplat deja în privința prescrierii și mii de dosare cu prejudicii de miliarde de lei, de corupție, crimă organizată și evaziune fiscală, se vor închide. Pentru a preveni o astfel de situație, am inițiat punerea în acord a Codului penal și Codului de procedură penală cu deciziile CCR, dar și cu propunerile venite din partea societății civile”, afirmă Silviu Dehelean. Potrivit acestuia, sunt 10 decizii ale CCR care nu au fost urmate de demersuri de punere în acord a Codului cu dispozițiile Legii fundamentale. Printre ele se numără Decizia CCR nr. 392/2017 prin care judecătorii constituționali au arătat că trebuie să existe un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Dehelean reaminteşte că „de la acest prag valoric au plecat protestele din 2017 împotriva OUG 13 care stabilea un prag atât de mare încât practic fapta era dezincriminată. Orădenii și cetățenii din Bihor s-au alăturat milioanelor de români care au cerut ca hoția în funcții publice să fie pedepsită”.

Proiectul USR propune un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie, precizând, totodată, că reprezintă abuz în serviciu și încălcarea legii care afectează drepturi sau libertăți fundamentale prevăzute de Constituție și de convențiile și tratatele internaționale la care România este parte.

„În lumina ultimelor decizii ale CCR privind prescripția răspunderii penale, care duc acum la închiderea a mii de dosare, există riscul ca pe viitor CCR să declare neconstituțional articolul referitor la abuzul în serviciu”, a declarat Silviu Dehelean.