Candidatul UDMR la Primăria Oradea, senatorul Cseke Attila, și-a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, cele şapte proiecte în domeniul social,  pe care ar vrea să le implementeze în municipiu.

Printre proiectele propuse se numără cel privind construirea mai multor creşe în Oradea, Cseke considerând că numărul locurilor oferite, atât la stat, cât şi în privat este insuficient raportat la solicitările familiilor.

Cseke a precizat că există o iniţiativă legislativă a UDMR prin care sistemul creşelor să treacă din sistemul social de stat în sistemul public de învăţământ, cu finanţare de la buget prin Ministerul Educaţiei. „Problema este că s-a prorogat, acum în al doilea an, anul trecut trebuia să intre în vigoare, şi nu s-a dat actul normativ privind standardul pe copil, adică suma plătită de stat pe un copil înscris la creşă. Astfel, sistemul nu poate să treacă la finanţare de la bugetul de stat”, a afirmat Cseke Attila.

Un alt proiect social vizează susţinerea financiară a îngrijirii bolnavului la domiciliu. „Pe partea medicală, CAS Bihor finanţează sub 10 lei/persoană/zi, iar pe partea socială, DASO finanţează sub un leu/persoană/zi. Nu ajunge nici pentru combustibil ca să te duci la casa omului”, a spus Cseke Attila.

El a mai propus construirea mai multor cămine pentru persoane vârstnice, în Oradea, considerând că este de datoria oraşului să aibă grijă de oamenii din generaţia a treia care au nevoie de asemenea servicii.

Un alt proiect vizează refacerea Drumului Crucii, un spaţiu de pietate ce a existat pe Dealul Ciuperca, folosit de Biserica greco-catolică în Vinerea Mare. Construirea celor 14 staţionări pe Drumul Crucii ar aduce oraşului, afirmă Cseke, refacerea unui loc desfiinţat de către comunişti, un loc de reculegere spirituală şi de manifestări religioase, fiind şi un obiectiv turistico-religios al oraşului.

Finanţarea serviciului privind cantina socială este un alt proiect social propus de Cseke. „Nu e normal ca, de ani buni, această activitate să fie finanţată aproape în totalitate de către ONG-uri din străinătate. Modelul din Occident este acesta: statul şi autoritatea locală finanţează în totalitate serviciul social desfăşurat de ONG-uri”, a afirmat Cseke.

Proiectul pentru incluziunea comunităţii rome prevede constituirea şi funcţionarea unui „Centru pentru început sigur” pentru copiii romi de până la 7 ani, pentru a le oferi un climat familial în care să înveţe noţiuni de igienă, să asculte poveşti, să deseneze, să facă diverse creaţii artizanale şi să practice diferite sporturi, jocuri de echipă. Dezvoltarea unor programe sociale pentru persoane cu handicap ar presupune, în viziunea lui Cseke, tot după model occidental, înfiinţarea unei Case tip Respiro - cu 10 locuri, cu cazare, masă şi activităţi pentru persoane adulte cu handicap, pentru maxim 30 de zile/an, timp în care părinţii, rudele se pot odihni, pot desfăşura alte activităţi, îşi pot face concediul. Tot aici s-ar preta înfiinţarea unui atelier protejat, în care pot fi angajaţi persoane adulte cu handicap, sub îndrumarea unui şef de atelier şi pot confecţiona ornamente, textile, creaţie artizanală, iar vara pot îngriji parcuri.

La final, Cseke Attila a anunţat că, începând de azi, 21 august, va prezenta, în fiecare zi, online, timp de o săptămână, proiecte în domeniul culturii, pe care le va rezuma joi, în altă conferinţă de presă. Primele şapte proiecte au fost din domeniul sănătăţii, urmate de cele din domenul social şi al cultelor. Cseke a promis că, în fiecare zi, până la alegeri, va prezenta câte un proiect, 50 în total, pe şapte domenii.