Cei doi candidaţi care deschid lista PNL Bihor pentru Camera Deputaţilor, senatorul Arina Moș și fostul prefect Dumitru Țiplea, şi-au prezentat, joi, proiectele pe care le vor susţine în cazul în care vor fi aleşi.

„Arina Moş şi Dumitru Ţiplea sunt două personalităţi care şi-au dovedit competenţele şi dedicarea pentru comunitatea noastră, iar experienţa lor le va permite să fie adevăraţi ambasadori ai dezvoltării Bihorului şi Oradiei la nivel central. Cu doamna Arina Moş am colaborat încă din anul 2008, când ne-am început activitatea la Primăria Oradea, fiind consilieri ai primarului de atunci Ilie Bolojan. Fostul prefect Dumitru Ţiplea a reuşit să treacă Oradea şi judeţul Bihor printr-o perioadă foarte dificilă, cu pandemie. Prefectul a fost un partener de echipă pentru proiectele oraşului şi ale judeţului”, a declarat preşedintele PNL Oradea, Florin Birta. El a subliniat realizările echipei liberale în județul Bihor, oferind ca exemplu cei 70 de kilometri de drumuri construiți de Consiliul Județean în zona metropolitană și în județ în ultimii patru ani.

„Este momentul ca România să adopte modele de dezvoltare bazate pe investiții solide în infrastructură, școli și spitale, așa cum s-a întâmplat în Bihor”, a adăugat Florin Birta.

Senatorul Arina Moș, cea care deschide lista pentru Camera Deputaților la alegerile din decembrie, a vorbit despre experiența sa în administrația publică și despre angajamentul său de a continua să sprijine comunitatea bihoreană prin inițiative legislative bine structurate. Printre inițiativele legislative pe care le-a promovat se numără modificarea legii finanțelor publice pentru facilitarea accesării fondurilor europene, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, îmbunătățirea legislației privind protecția victimelor, și crearea unui cadru favorabil pentru mediul de afaceri.

„Rolul meu de parlamentar este de a iniţia proiecte legislative care să deblocheze anumite situaţii, pentru că, de foarte multe ori, ca director la DASO sau ca viceprimar, citeam legile şi îmi spuneam că nu sunt destul de clare. Mi-am propus ca legislaţia pe care o voi promova să nu dea bine ca număr, ci să fie uşor de aplicat, transparentă. Şi am reuşit să deblochez anumite situaţii. Pe de altă parte, sarcina noastră este şi de a-i consilia pe primarii noştri în hăţişurile ministerelor şi de a debloca diverse proiecte utile comunităţii”, a afirmat Arina Moş.

Fostul prefect Dumitru Țiplea a subliniat importanța unei bune colaborări între sectorul public și cel privat pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a județului Bihor.

„Mediul privat este esențial pentru România, iar fără sprijin pentru acest sector, nici mediul public nu poate funcționa corect. Am gestionat companii, am coordonat peste 50 de instituții publice și am dobândit o experiență vastă în rezolvarea problemelor complexe”, a declarat Dumitru Țiplea.

Acesta a vorbit și despre importanța simplificării actului administrativ, punând accent pe necesitatea ca legislația să pună pe primul loc cetățenii. Totodată, el a anunţat că are „peste 100 de acte normative la care o să lucrez imediat după ce o să iau mandatul de parlamentar”, printre care se numără: extinderea sistemului de irigații pentru terenurile agricole din județul Bihor și identificarea surselor de finanțare; îmbunătățirea legislației privind transferul intra/extra comunitar de deșeuri și stabilirea unor condiții clare în care aceste activități pot fi efectuate de agenții economici; stabilirea unei proceduri simplificate prin care locuitorii din zona munților Apuseni să poată avea acces mai ușor la facilitățile acordate pentru energie electrică și gaze.