Vineri, într-o conferință de presă, Rozalia Biro a dorit să menționeze câteva aspecte exemplare estone, după întâlnirea cu ambasadoarea Estoniei în România și Republica Moldova, Ingrid Kressel Vinciguerra, în ceea ce privește digitalizarea administrației publice.

„Estonia este exemplul demn de urmat în ceea ce priveşte digitalizarea, e-governance. În 20 de ani, au realizat performanţa ca 99% din toate procesele administraţiei publice locale şi guvernamentale să fie online. 99% este un procent incredibil”, a declarat deputatul în cadrul conferinței de presă de vineri, de la sediul UDMR Bihor.

Întrevederea între cele două a avut loc marți, 2 martie, în care s-au discutat mai multe aspecte de cooperare între cele două state, 100 de când România recunoaște ca stat Estonia, și 30 de la reluarea relațiilor diplomatice și nu numai. Anul 2019 a adus schimburi comerciale în valoare de peste 131 milioane de euro, însă anul precedent, din cauza coronavirusului, s-a simțit o scădere semnificativă a acestora, până la 99,8 milioane de euro. Dintre aceste schimburi comerciale, putem menționa turismul, transportul, domeniul IT și că există aproximativ 1.400 de firme cu capital eston în România.

Au fost transmise mai multe inițiative pentru a intensifica relațiile, și anume un schimb de experienţă în domeniul digitalizării, o colaborare între universităţi şi alte unităţi de învăţământ (în primul rând, cu cele din Bihor), precum şi o promovare în dimensiune parlamentară a colaborării internaţionale din cadrul Centrului de excelenţă NATO pentru apărare cibernetică, de la Tallinn, unde România este membru cu drepturi depline, din iunie 2019.

Biro Rozalia a solicitat ambasadoarei un schimb de experienţă şi în ce priveşte rezidenţa electronică (E-Residency), o platformă creată în 2014, care este un instrument unic în Europa în sprijinirea antreprenoriatului, pentru a fi implementat şi în România. „Este o identitate transnaţională digitală a IMM-urilor, care poate oferi oricui, oriunde şi oricând posibilitatea de a deveni antreprenor în Estonia. Practic, este o suprafaţă electronică, în care, pe lângă faptul că găseşti toate firmele, IMM-urile din Estonia prezentate, se oferă suportul pentru orice alt antreprenor care doreşte să înfiinţeze o firmă în Estonia de a depune toate documentele online şi să primească răspuns tot aşa. Nu mă mişc de acasă şi înfiinţez o firmă în Estonia”.

Platfoma E-Residency este susținută de Camera de Comerț și Industrie a Estoniei, care are în spate o echipă ce aduce mereu îmbunătățiri soft-ului, în urma feedback-urilor. Întâlnirea dintre deputatul Biro, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a fost solicitată de ambasadorul Estoniei la Bucureşti şi a avut loc marţi, 2 martie. A fost solicitată și în cadrul Zilei Naționale a Estoniei, care a fost sărbătorită pe 26 februarie. Discuția dintre aceștia s-a axat pe legăturile foarte strânse între cele două ţări, mai cu seamă pe relaţiile bilaterale din domeniul economic, cel al diplomaţiei, dar şi cel al politicii de securitate şi apărare.

„Ne-am înţeles în domeniul economic, şi care ţine de dimensiunea parlamentară, că vom încerca să facilităm un dialog între Camerele de Comerţ naţionale, pentru a dezvolta o colaborare economică mai accentuată. Iar în ce priveşte apărarea, anume Parteneriatul Estic şi rolul asumat pentru securitatea pe flancul estic, va trebui să acordăm mai multă atenţie pentru colaborare, fiind necesară din cauza influenţei venite din afara Uniunii Europene”, a mai declarat deputatul UDMR, Biro Rozalia.