Amatorism, lipsă de profesionalism și ilegalități, acestea au fost cuvintele cu care președintele PSD Bihor, Ioan Mang, i-a catalogat pe colegii lui liberali și ALDE din Consiliul Județean Bihor. Cauza o reprezintă faptul că au votat bugetul unor instituții din care fac parte, ei sau rudele lor.

Proaspăta alianță formată în Consiliul Județean Bihor, între PNL și Julien Mateiaş (ALDE), prin intermediul căreia au fost aduse 7 amendamente noi bugetului pe anul în curs, nu are în compenență profesioniști. Cel puțin așa susține președintele PSD Bihor, Ioan Mang.

„Bihorenii trebuie să cunoască amatorismul de care au dat dovadă, în ședința de consiliu de ieri (n.r. - miercuri, 4 martie), consilierii PNL și Julien Mateiaș, de la ALDE, prin faptul că au venit cu 7 amendamente și o modificare de anexă fără să studieze documentele și nevoile care stau în spatele acelor documente. Spre exemplu, au luat două milioane de la cheltuieli de personal, Consiliul Județean, unde banii erau calculați ca să ajungă de salarii la nivelul actual, nu majorate, și le-au dat pentru salarii la DGASPC, unde Legea bugetului spune că mai trebuie să ne dea Guvernul 50% din bani. Și unde noi am pus bani pentru salarii pe primele 7 luni. Două milioane pentru DGASPC înseamnă salarii pe zece zile. Asta ca să realizăm ce mare treabă au făcut. (...) Au luat două milioane de la ADD și au dat Aeroportului pentru cheltuieli curente. Au luat exact suma de care era nevoie pentru proiectul cu care s-a lăudat și PNL Aleșd, și Julien Mateiaș că-l fac la Pădurea Neagră, baza sportivă și de agrement. Chiar dacă nu aveau niciun rol în acel proiect, s-au lăudat cu el, apoi au tăiat banii”, a spus ieri, într-o conferință de presă, președintele PSD Bihor, Ioan Mang, care a mai susținut că liberalii încearcă să racoleze primari PSD, dându-le din buget mai mulți bani decât au cerut.

În aceeași conferință, președintele PSD a mai acuzat liberalii din Consiliul Județean că ar fi în ilegalitate conform Codului Administrativ, întrucât ar fi votat bugetul unor instituții la care sunt, ei sau rudele lor, angajați.

„Cornel Borza, artist, angajat al Teatrului Regina Maria, a votat bugetul, salariile instituției, adică banii pentru sine. Domnul Toderici Mihai, a cărui soție lucrează în Consiliul Județean Bihor, prin votarea bugetului CJ, a creat un avantaj pentru soție. Domnul Câmpan Ioan a cărui noră este angajată în CJ, adică rudă până la gradul doi, a votat bugetul, deși era în conflict de interese. Conform articolului 228 din Codul Administrativ, cei trei trebuiau să iasă afară din cvorum. Prin urmare, hotărârea de consiliu este lovită de nulitate absolută. Cei trei pot fi sancționați cu 10% din indemnizație până la maxim 6 luni, dar asta nu e important. Problema este că anul trecut noi am fost purtați în instanță de consilierul liberal Călin Gal, care ne vorbea despre ilegalități, iar în ședința de ieri nu a scos un cuvânt despre ilegalitățile pe care le face PNL. Eu voi depune astăzi (n.r. - ieri) o solicitare către Prefectură, care să țină cont de legea în vigoare și să declare nulă hotărârea  Consiliului Județean”, a spus Ioan Mang. Întrebat de jurnaliști de ce el sau ceilalți juriști nu au luat atitudine în timpul ședinței, președintele PSD Bihor a spus că „din cauza tensiunilor a uitat”, la fel ca și colegii lui juriști. Cât despre bugetul de anul trecut, votat de aceiași consilieri incompatibili, Ioan Mang a spus că „anul trecut actualul Cod Administrativ nu era în vigoare”.