USR Bihor îi cere preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, să-l demită pe unul dintre consilierii săi - Csomortannyi Istvan, care, într-o postare pe Facebook, a declarat că Ucraina a lucrat la „eradicarea drepturilor tuturor comunităților naționale care locuiesc pe teritoriul său”, motiv pentru care maghiarii nu sunt datori să facă declarații de loialitate țării aflate în război.

USR „condamnă propaganda Moscovei și îi cere lui Ilie Bolojan să îl demită de urgență pe Csomortányi István” (care este atât consilierul preşedinteui CJ Bihor, cât şi preşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania - n.r.).

„Unde se întâlnesc Putin, AUR și organizațiile maghiarilor din România oficine ale lui Orban? Toți acuză Ucraina că nu a respectat drepturile minorităților și cer României să nu se bage în acest război. Propaganda de la Moscova își caută emițători în state și politicieni, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Noul narativ al Kremlinului către statele care s-au aliat cu Ucraina este „acesta nu este războiul vostru, mai bine nu vă băgați”. Acolo unde vedeți acest mesaj marcați-l ca putinist. Tonul l-a dat Ungaria, prin Orban Viktor, și era doar o chestiune de timp până să fie transmis și în România de oficinile Budapestei. Obiectivul este crearea în rândul comunității maghiare de pe teritoriul României și al statelor unde trăiesc maghiari a unei opoziții față de sprijinul militar sau umanitar pentru Ucraina. Ceea ce urmărește Putin via AUR, Șoșoacă sau prin Orban Viktor via PPMT este să ne descurajeze să ajutăm Ucraina, amintindu-ne că drepturile colective ale minorităților naționale, române, maghiare sau bulgare, au fost încălcate de către Kiev. Realitatea este că Rusia a încercat să folosească drepturile comunității rusofone de pe teritoriul Ucrainei cu obiectivul de a crea dezbinare și conflict inter-etnic”, se menţionează într-un comunicat de presă al USR Bihor.

„Csomortányi István, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care este și consilier personal al președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, transmite exact punctajul Moscovei: drepturie minorităților naționale au fost încălcate și Ucraina, un stat corupt și opresor cu minoritățile, nu trebuie ajutat în acest război. USR Bihor cere președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, să-l demită imediat pe Csomortanyi Istvan din poziția de consilier personal. USR Bihor cere UDMR să condamne public acest tip de discurs, în calitatea sa de partid de guvernământ, responsabil de soarta a mii de refugiați care traversează granițele României. USR Bihor îndeamnă cetățenii de bună credință să identifice propaganda Moscovei, care poate veni inclusiv din surse pe care le considerăm legitime, și să nu o răspândească. Problema drepturilor minorităților o putem rezolva și după război. Calitatea de membru a UE, ceea ce Ucraina a declarat că își dorește cu ardoare să devină, presupune și respectarea drepturilor minorităților!”, mai precizează USR Bihor.