Averile guvernanţilor
Membrii Cabinetului Tăriceanu şi-au depus, zilele trecute, declaraţiile de avere, în forma propusă de Executiv. Conform noilor prevederi, demnitarii, magistraţii, funcţionarii publici şi persoanele cu funcţii de conducere şi de control trebuie să îşi prezinte în declaraţiile de avere nu numai terenurile, casele şi vehiculele deţinute, dar şi eventualele bijuterii, colecţii de artă şi obiecte de numismatică. Noile declaraţii de avere şi de interese trebuie să fie depuse până astăzi, la ora 24.00, urmând să fie publicate în termen de 30 de zile.
Premierul Tăriceanu, printre cei mai bogaţi
Premierul Călin Popescu Tăriceanu se numără printre cei mai bogaţi membri ai actualului Guvern, având un apartament şi două case de vacanţă, patru autoturisme de colecţie, conturi bancare şi plasamente financiare la opt bănci, societăţi de investiţii şi societăţi.
Tăriceanu nu este proprietarul unor terenuri agricole sau forestiere, dar deţine trei locuinţe, din care un apartament cu o suprafaţă de 120 metri pătraţi situat în centrul Bucureştiului, cumpărat în 1998 şi cu o valoare impozabilă de 511 milioane lei, şi două case de vacanţă - amplasate în satul Ciofliceni din comuna Snagov Sat, respectiv în localitatea Năvodari din judeţul Constanţa - cumpărate în 2002, respectiv 2004. Cele două case de vacanţă au o suprafaţă de 500 metri pătraţi, respectiv 136,9 metri pătraţi, cu o valoare impozabilă de trei miliarde lei, respectiv 2,8 miliarde lei. Trei dintre cele patru autoturisme - toate marca Citroen - au fost cumpărate în perioada 1996-2002, fiind fabricate în 1955, 1967 şi 1986. Premierul precizează că nu este cazul să completeze rubrica privind eventualele bijuterii, obiecte de artă sau cult, colecţii de numismatică a căror valoare ar depăşi 5.000 euro sau bunurile mobile a căror valoare ar depăşi o mie de euro fiecare.
El precizează, însă, că deţine patru conturi curente în lei, euro şi dolari, dintre care trei deschise în 1998 la HVB România (150.000 euro, 4,7 miliarde lei şi 43.700 dolari) şi un cont la ING România deschis în 2003, cu 200.000 euro. În privinţa plasamentelor, premierul deţine acţiuni la SIF Transilvania, cu valoare totală la zi de 53,2 milioane lei, SIF Oltenia (în valoare de 434,7 milioane lei, Sicomed (199,5 milioane de lei), Banca Transilvania (400 milioane de lei), Automotive Trade Services (3,5 miliarde de lei), Intervam (49 milioane de lei) şi societatea Alpi (25 milioane de lei). Premierul are de încasat creanţe sub formă de dividende de 10,1 miliarde lei, fără a avea datorii, ipoteci sau bunuri achiziţionate în sstem leasing, cu o valoare totală de peste 5.000 euro.
Acţiuni de zeci de miliarde şi chirii de sute de milioane
Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Popescu, şi soţia sa, Laurenţia, deţin împreună pachete de acţiuni la diferite societăţi, evaluate la peste 600.000 de euro, şi au obţinut anul trecut venituri din chirii estimate la peste 350 de milioane de lei. Valoarea portofoliului de acţiuni la diverse companii cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa Electronică Rasdaq a scăzut, faţă de declaraţia de avere din luna ianuarie, de la 24 de miliarde de lei la 22,3 miliarde de lei. Ionuţ Popescu ar mai putea primi, în acest an, acţiuni gratuite şi dividende de 16,6 miliarde de lei. Ministrul Finanţelor a primit anul trecut suma de 26,6 milioane de lei printr-un contract de management încheiat cu societatea Il Kendo SRL, la care deţine 50% din părţile sociale, restul aparţinând soţiei sale. Ionuţ Popescu a mai primit 68 de milioane de lei de la diverse organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale, unde face parte din consiliile de administraţie. Ca membru al comisiilor de privatizare ale BCR şi CEC, el are beneficii de 33 de milioane de lei. Laurenţia Popescu a încasat circa 1,4 miliarde de lei în baza unui contract de management cu o bancă străină, al cărei nume nu este precizat în declaraţia de avere. De asemenea, cei doi posedă bijuterii şi tablouri în valoare declarată de 7.000 de euro, dobîndite în perioada 1990-2005. Popescu deţine 50% din acţiunile Internet Communication SRL, 6,7% din acţiunile Cioplea SA şi 13% din capitalul Romintrade SA. Familia Popescu mai are în proprietate patru apartamente în Bucureşti, cu o valoare impozabilă cumulată de circa 2,2 miliarde de lei şi un teren intravilan de 872 metri pătraţi, unde a început construcţia unei case a cărei valoare estimată de construcţie este de şase miliarde de lei. Singurul automobil aflat în proprietatea lui Popescu este marca Daewoo, dobândit în 1998. Ministrul are angajate trei credite în valoare totală de 59.000 de dolari şi 120.000 de euro.
2004, un an prolific pentru Cinteză
Ministrul Sănătăţii, Mircea Cinteză, a realizat anul trecut, potrivit noii declaraţii de avere, venituri de peste două miliarde de lei, el deţinând, de asemenea, cinci terenuri şi trei case. Cinteză deţine cinci terenuri intravilane, dintre care două au fost obţinute, prin donaţie şi cumpărare, în cursul acestui an. Cele două terenuri se află în judeţele Braşov şi Vaslui şi au o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. Celelalte trei terenuri se află în Ilfov, Braşov şi Gorj, au fost dobândite în 2003 şi au o suprafaţă totală de aproape 4.500 de metri pătraţi. Cinteză mai deţine trei apartamente, în Bucureşti, a căror valoare impozabilă este de 1.350.000.000 de lei. Unul dintre apartamente este pe numele soţiei, iar altul - pe numele copiilor.
Ministrul Sănătăţii mai are plasamente şi investiţii directe la Simar Industrial SRL şi la Monte Crai SRL. El mai are două autoturisme, respectiv Wolksvagen Passat şi Toyota, precum şi un debit de 40.000 de euro la Pyreus Leasing. La veniturile realizate în anul fiscal 2004, Cinteză a menţionat aproape 475 de milioane de lei, încasate de la Universitarea de Medicină, Spitalul Universitar, Senat şi Colegiul Medicilor din România. În 2004, dividende în valoare de peste un miliard de lei, sponsorizări de peste 425 de milioane de lei, precum şi contracte de consultanţă şi de cercetare, în valoare de 35.000 de euro. Pentru drepturile de proprietate intelectuală, Cinteză a câştigat în 2004 peste 225 de milioane de lei.
Conturi în bancă, trei maşini şi o casă pentru Blaga
Averea ministrului Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga cuprinde, între altele, conturi şi depozite bancare ce depăşesc 60 de mii de euro, acţiuni la mai multe societăţi cotate la bursă şi trei autoturisme.
Blaga deţine, împreună cu soţia, 378 mp de teren intravilan, cu o valoare de impozitare de două milioane de lei şi o casă de locuit în Oradea, de 346 mp, a cărei valoare impozabilă este de 1,7 miliarde de lei. Ministrul Internelor deţine trei autoturisme: un BMW fabricat în 2001, un Freelander şi o Honda, ambele fabricate în 2004.
În 2004, el i-a vândut Cristinei-Agathe Blaga un apartament cu o valoare de un miliard de lei. Blaga mai deţine conturi şi depozite bancare în valoare de 46 de mii de dolari, 27 de mii de euro şi 450 de milioane de lei, la care se adaugă un fond de investiţii sau fond privat de pensii de 340 de milioane de lei. Ministrul are acţiuni sau părţi sociale la şapte societăţi comerciale, unele dintre ele cotate la bursă, precum şi titluri de valoare. De asemenea, Blaga are o poliţă de asigurare scadentă în 2008 de aproximativ 80 de mii de euro, consemnată la capitolul "alte active producătoare de venituri nete", unde mai este notat şi un "avans cumpărare teren" de 50 de mii de euro. La capitolul "venituri din investiţii", Blaga a notat, între altele, suma de 1,4 miliarde de lei obţinute ca urmare a calităţii de acţionar la S.C Multimod S.A.
Seculici adună avere în SUA
Ministrul de stat pentru activităţi economice Gheorghe Seculici este proprietarul unei locuinţe situate în oraşul american Lawrenceville, localitate în care şi-a deschis două conturi bancare de 30.000 dolari, averea sa fiind completată de terenuri agricole şi bijuterii estimate la 25.000 dolari. La locuinţa din SUA, de 200 metri pătraţi şi cu o valoare impozabilă de 140.000 dolari, se adaugă o casă de 240 metri pătraţi situată în localitatea arădeană Secaş, moştenită în anul 1998, cu o valoare impozabilă de 30.000 euro. În acest an, ministrul şi-a cumpărat un autoturism marca Nissan. Seculici mai declară bijuterii dobândite în perioada 1990-2004, cu o valoare estimată de 25.000 dolari, două conturi bancare deschise în străinătate, cu o valoare totală de 30.000 dolari, precum şi 2.968 acţiuni la o firmă din Arad, cu o valoare la zi de 320.000 euro.
Bogdan Olteanu are case şi picturi de valoare
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, precizează în noua declaraţie de avere, că are case, dividende şi picturi de valoare. Olteanu are un apartament din 2001, o casă de locuit din 2004, ambele în Bucureşti, precum şi o casă de vacanţă din 2001.
Valoarea impozabilă a apartamentului este de 520 de milioane de lei, a casei de locuit - 100.000 de euro şi a casei de vacanţă - 40 de milioane de lei. El a mai trecut în declaraţie dividende aferente anului 2004 la o firmă de consultanţă şi venituri de la un cabinet individual de avocatură. Olteanu mai are desene de Emilio Greco, în valoare de 10.000 de euro, şi picturi de Carmen Nistorescu, în valoare de o mie de euro. El are conturi curente în valoare de peste 120 de milioane de lei. Împreună cu soţia, Bogdan Olteanu mai are dividende de peste 200 milioane de lei, pe an. În declaraţia de interese, se arată că Olteanu este asociat la o firmă de consultanţă şi acţionar la Banca Ţiriac. El mai este membru al Comisiei de privatizare a BCR, de unde câştigă 45 de milioane de lei pe lună.
Cristian David - peste 100 de mii de euro în bancă
Ministrul delegat Cristian David are peste 100 mii de euro, un autoturism Land Rover Freelander, un teren intravilan şi un apartament în Vaslui. Cristian David a declarat că deţine un teren intravilan în Vaslui, în suprafaţă de 44 mp, dobândit în 2005, cu valoare de impozitare de 81 de mii de lei, precum şi un apartament de 70 mp cu valoare impozabilă de 552 de milioane de lei. Autoturismul Land Rover Freelander pe care îl deţine David este fabricat în 2000. Ministrul i-a vândut, în decembrie 2004, lui Titov Buzescu, un apartament într-o casă, cu o valoare de 120 de mii de euro. El deţine conturi de aproape 110 mii de euro şi este asociat la Team International Consult, având părţi sociale a căror "valoare totală la zi" este de 200 de mii de euro. Ministrul a obţinut, în ultimul an fiscal încheiat, ca director la Team International Consult, 65 de milioane de lei şi a încasat indemnizaţia de senator în valoare de 17 milioane de lei. David a obţinut, în urma vânzării unei locuinţe din Voluntari, 120 de mii de euro. El declară că nu deţine bijuterii, obiecte şi colecţii de artă sau alte active producătoare de venituri nete în valoare de peste 5000 de euro.
Nici Monica Macovei nu face excepţie
Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi-a depus declaraţiile de avere şi de interese în noua formă, potrivit cărora deţine două terenuri intravilane, trei apartamente, o casă de vacanţă şi mai multe conturi bancare. Ministrul Justiţiei Monica Macovei susţine că are, împreună cu familia, două terenuri intravilane în comuna Limanu, judeţul Constanţa, unul dobândit în 1994, iar celălalt în 2004. Cele două terenuri, în suprafaţă totală de 1644 de metri pătraţi, au o valoare de impozitare de aproape 600 de milioane de lei. Macovei mai are trei apartamente în Bucureşti şi o parte a unei case de vacanţă în Limanu, Constanţa. Două dintre cele trei apartamente au fost dobândite în 2001, iar celălalt în 1984. Casa de vacanţă a fost construită în 1994. Valoarea impozabilă a celor trei apartamente este de peste 1,6 miliarde de lei, iar a casei de vacanţă este de aproape 120 de milioane de lei. Monica Macovei mai deţine două maşini - un Suzuki Wagon din 2002 şi un Tico din 1998.
Ministrul Justiţiei deţine mai multe depozite bancare în valoare totală de peste 30.000 de euro, aproximativ 33.000 de dolari şi 550 de milioane de lei. De asemenea, este specificat un venit anual de 26,5 milioane de lei, din cercetare ştiinţifică la Apador CH. La "venituri din alte surse", Macovei a trecut suma de 28.000 de euro, pentru consultanţă acordată la Consiliul Europei.
Tânăr, dar avut
Ministrul Economiei şi Comerţului Codruţ Şereş şi-a cumpărat în acest an, prin credit ipotecar, un apartament de 60 metri pătraţi şi deţine mai multe bijuterii şi obiecte de artă sau cult, achiziţionate în ultimii cinci ani, cu o valoare totală estimată de 22.000 euro. Ministrul Economiei şi Comerţului este, din 2003, proprietarul unui teren intravilan în comuna Grădinari din judeţul Giurgiu, teren cu o suprafaţă de 2.100 metri pătraţi şi o valoare de impozitare de 554.400 lei. Tot în comuna Grădinari şi tot în urmă cu doi ani, ministrul Şereş şi-a cumpărat o casă de locuit de 77 metri pătraţi, cu o valoare impozabilă de 229,7 milioane lei. Locuinţa se adaugă apartamentului de pe Calea Floreasca din Bucureşti de 60 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în acest an prin credit ipotecar. Ministrul nu deţine vreun autoturism, ci doar mai multe obiecte de artă şi cult, dobândite în perioada 2000 - 2005. Din colecţia ministrului Economiei şi Comerţului fac parte şase tablouri pictate în ulei de Ketty Calcandi, obţinute în perioada 2004-2005, cu o valoare estimată la 2.000 euro, şi trei icoane pe lemn cu argint, dobândite în perioada 2003-2004, estimate la aceeaşi valoare. În perioada 2002-2003, ministrul a mai dobândit cinci icoane din lemn şi sticlă, estimate tot la 2.000 euro. El mai declară două ceasuri de mână, obţinute în perioada 2003-2004, cu o valoare estimată de 4.000 euro, precum şi diverse bijuterii din aur de 14 -18 karate, cu o greutate de circa 200 grame şi o valoare estimată la 12.000 euro.
Şeful Cancelariei a investit în bunuri imobile
Şeful Cancelariei premierului, Aleodor Frâncu, deţine trei terenuri intravilane, două locuinţe, trei autoturisme, o barcă şi depozite bancare în lei şi în valută. Două dintre cele trei terenuri, de 0,2 hectare şi, respectiv, 0,5 hectare, au fost obţinute în 1992 şi 1993 în baza Legii 18/1991, ultimul teren intravilan de 0,2 hectare, situat în comuna Snagov, fiind cumpărat în 1996. În urmă cu cinci ani, Frâncu a obţinut, la schimb, un apartament de 37 metri pătraţi în Bucureşti, cu o valoare impozabilă de 700 milioane lei, după ce, în 1996, şi-a construit o casă de 320 metri pătraţi în localitatea Ciofliceni, cu o valoare impozabilă de 1,7 miliarde lei. Şeful Cancelariei premierului mai deţine trei autoturisme - o Honda fabricată în 1991 şi două Audi, dintre care una fabricată în 1995 şi alta, achiziţionată în sistem leasing, fabricată în 2003 -, dar şi o barcă construită în 1970.
Frâncu mai declară două depozite bancare, ambele deschise în urmă cu doi ani, cu un sold de 750 milioane lei, respectiv 6.800 euro.
Sulfina Barbu, "cea mai modestă"
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, este cel "mai modest" membru al Cabinetului Tăriceanu în ceea ce priveşte averea, ea având un apartament în Bucureşti şi o maşină. Sulfina Barbu nu are conturi în bănci, nu este acţionar la nici o societate, iar titularul aprtamentului de 60 de metri pătraţi din Bucureşti, cumpărat în anul 1997, este soţul ei. Ministrul Mediului deţine un autoturism marca Renault Clio, pe care l-a cumpărat în 2003, printr-un credit. Potrivit propriei declaraţii de avere, Sulfina Barbu a realizat, în 2004, din salarii, venituri totale de aproape 213.000.000 lei, în timp ce soţul ei de 88.938.000 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.