Fără îndoială, evenimentul politic al acestei luni a fost, la Beiuș, Conferința Municipală a PSD Beiuș, care a avut loc joi, 2 iulie. La adunarea social-democraților beiușeni au participat președintele PSD Bihor, Ioan Mang, Anamaria Tiron, secretar general al organizației județene, mai mulți primari pesediști din zonă și conducători de deconcentrate.

După raportul privind activitatea PSD Beiuș din ultimii ani, citit de Viorel Iuhas, fostul președinte al organizației municipale, președintele interimar, deputatul Gheorghe Bogdan, a făcut o amplă analiză a situației social-economice a municipiului Beiuș.

Totodată, cu ocazia conferinței municipale din 2 iulie, pesediștii și-au desemnat noua conducere, în fruntea organizației de la Beiuș fiind ales, cu unanimitate de voturi, deputatul Gheorghe Bogdan, cea mai puternică voce social-democrată din această parte a județului Bihor. Tot unanim a fost votul și în cazul alegerii vicepreședinților și a secretarului executiv. Astfel, în timp ce Ioana Bara își păstrează funcția de secretar executiv al organizației municipale, printre cei șapte vicepreședinți apar nume noi - Sorin Cuc și Dan Roman, alături de cei reconfirmați în funcția menționată: Stela Babău (concomitent, președintă a organizației locale de femei), Viorel Gavra, Dan Ispas, Bogdan Iordache și Cosmin Sigheti (președintele tineretului social-democrat beiușean). De altfel, întregul birou de conducere local a fost modificat, accentul punându-se pe oameni tineri, președintelui, celor șapte vicepreședinți și secretarului executiv alăturându-li-se următorii: Simona Ilaș - trezorier, Gabriel Vandici, Cosmin Tanchiș, Marin Alecu, Maria Gligor, Monica Ștefănică, Viorel Mihăieș, Florin Pălcuțiu, Călin Moru și Sergiu Purtan - membri.

Cel mai așteptat punct al conferinței nu a fost, așa cum ne-am fi putut crede, alegerea noului birou de conducere, ci cuvântul președintelui ales, deputatul Gheorghe Bogdan, care a fost confirmat și ca viitor candidat la primăria municipiului Beiuș. Liderul pesedist a trecut în revistă problemele majore cu care se confruntă Beiușul și a indicat soluțiile social-democraților pentru scoaterea din colaps a municipiului de pe Crișul Negru.

Președintele Gheorghe Bogdan a început cu prioritatea numărul unu, în viziunea candidatului pesedist la primăria Beiușului aceasta fiind crearea de noi locuri de muncă, mai ales că în ultimii doi-trei ani tot mai mulți investitori au părăsit orașul, iar alții noi nu se înghesuie să deschidă afaceri într-un municipiu căruia i s-a dus buhul pentru procesele de corupție de la nivelul administrației locale! Gheorghe Bogdan, unul dintre puținii politicieni bihoreni care s-a preocupat de situația lucrărilor la Drumul Național 76 Oradea-Deva și de soarta proiectului centurii Beiușului, a subliniat că numai prin realizarea drumului de centură a municipiului ar putea fi revigorată economia locală, dar acest lucru este întârziat de încăpățânarea unora de a susține o centură ocolitoare pe malul stâng al Crișului Negru, proiect ce se dovedește o carte necâștigătoare, Comisia Europeană refuzând să finanțeze derularea a două proiecte de infrastructură, practic, paralele: DN 76 și așa-numita "Centură a Șteiului"! De aceea, deputatul Gheorghe Bogdan propune proiectul anterior, care prevede amenajarea unei centuri ocolitoare a Beiușului pe ruta Sânmartin de Beiuș-Delani-Mizieș, această variantă, mai scurtă și mult mai ieftină, fiind, în opinia interlocutorului nostru, și mult mai realistă. În plus, aceasta ar impulsiona dezvoltarea unei noi zone industriale și comerciale în proximitatea Beiușului, ceea ce ar genera, firește, noi locuri de muncă!

Cât privește cauzele disconfortului zilnic al beiușenilor, Gheorghe Bogdan a evidențiat starea deplorabilă a rețelei stradale urbane și mizeria care zace în diverse locuri din oraș, trecând apoi, punctual, la principalele probleme ale locuitorilor urbei, probleme cărora actuala administrație locală nu le găsește soluții: în Beiuș, niciun bloc nu a fost anvelopat; prețul apei reci s-a triplat, deși este aceeași dinaintea cedării serviciului către Compania de Apă Oradea; existența a trei tarife la plata energiei termice, ceea ce generează diferențe semnificative între facturile plătite de beiușeni pentru aceleași servicii! Toate acestea sunt probleme ce trebuie soluționate de viitoarea conducere a Beiușului, deoarece actualii edili nu au inițiat, măcar, demersuri în această direcție, deși conduc destinele orașului de mai bine de șase ani!

Întru-un interviu acordat după terminarea conferinței municipale, noul președinte Gheorghe Bogdan a enumerat și alte preocupări ale sale, pe care le are în calitate de deputat. În primul rând, parlamentarul social-democrat a subliniat că este mândru că face parte din actuala majoritate parlamentară, una care a aprobat numeroase legi ce generează creștere economică, dar și o îmbunătățire evidentă a nivelului de trai al populației. Dintre prin actele normative adoptate în ultima vreme, cu un impact major asupra vieții cetățenilor, deputatul bihorean Gheorghe Bogdan le-a enumerat pe cele referitoare la: alegerile locale și parlamentare; finanțarea partidelor politice; statutul funcționarului public; recalcularea pensiilor militarilor; dublarea alocației pentru copii; parteneriatul public-privat; creșterea salariilor angajaților din Sănătate și ale personalului nedidactic, cu 12 la sută; posibilitatea angajării de persoane din rândul șomerilor în administrație; grupele de muncă. Tot în direcția însănătoșirii peisajului socio-economic românesc, actualul guvern a introdus în Parlament și alte proiecte de lege care au primit aprobarea aleșilor noștri: Codul silvic, Legea insolvenței persoanelor fizice, Legea Vânătorii, Legea zootehniei sau Legea viei și vinului, Legea privind aprobarea Ordonanței de Guvern nr. 6 pentru înființarea Agenției Naționale de Locuințe și, nu în ultimul rând, Codul fiscal, cel care prevede reducerea TVA la alimente la 9 la sută, a impozitului pe profitul reinvestit și a accizei la alcool, precum și renunțarea la taxa pe stâlp. 

Nici situația dezastruoasă a traficului rutier dintre Oradea și Deva, pe DN 76, nu e pierdută din vedere de deputatul Bogdan, aceasta fiind, în continuare, subiect de dezbateri între politicieni. Din păcate, prea puțini sunt oamenii politici bihoreni se ocupă, în mod constant, de evoluția lucrărilor de reabilitare a celei mai importante artere rutiere ce leagă Bihorul de centrul țării, printre aceștia numărându-se parlamentarul pesedist Gheorghe Bogdan, cel care, convins de importanța economică și socială a Drumului Național 76, a trecut în revistă întregul parcurs al DN 76, de la Oradea până la Deva, după care s-a deplasat de mai multe ori la Cluj, unde a purtat discuții pe această temă cu conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

Pe de altă parte, în calitate de membru al Comisiei Economice din Camera Deputaților, pesedistul Gheorghe Bogdan ne-a asigurat că bani pentru proiect sunt și că lucrările la DN 76 vor fi urgentate.

Gheorghe Bogdan a ajutat comunitățile locale bihorene și în calitatea sa de membru al Consiliului Național Bisericesc. Împreună cu cei de la Secretariatul General pentru Culte, deputatul beiușean a depus mai multe amendamente pentru finanțarea unor lăcașuri de cult din Bihor, în special din zona Beiușului, dintre cele în cazul cărora banii au fost, deja, alocați amintind: Catedrala ortodoxă din Oradea, bisericile ortodoxe din Drăgănești, Beiuș (3 și 4), Delani, Incești, Prisaca, Poieni de Sus și Vintere, precum și mănăstirea Izbuc. Nici celelalte culte nu sunt uitate de deputatul Bogdan, acesta ocupându-se acum de documentația necesară alocării de fonduri pentru biserica penticostală din Beiuș, de pe strada Aurel Vlaicu. Din păcate, declara interlocutorul nostru, nu toți factorii responsabili își dau concursul în sprijinirea cultelor reprezentate în Beiuș; așa stau lucrurile în cazul bisericii ortodoxe nr. 5 (din cartierul Habitat), pentru care Primăria întârzie eliberarea autorizațiilor necesare.