Reacţiile la declaraţiile lui Bolojan nu au întârziat să apară. La câteva ore de la conferinţa de presă susţinută de fostul prefect de Bihor, Mihai Groza a răspuns acuzelor liberalului: "Lucrările vor fi gata în 14 mai".

"Ori sunt hoţi, ori sunt proşti"
Potrivit documentelor prezentate de Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de sâmbătă, firmele care efectuează lucrările de amenajare peisagistică în Oradea, Dacardi şi Eco Horticultura, achiziţionează materialele de la furnizori la un preţ de câteva ori mai mic decât cel decontat de Primărie. "Firma Dacardi a vândut Primăriei sămânţă de gazon la preţuri de peste şapte ori mai mari faţă de preţul la care cumpără, respectiv la 3,57 RON/mp, în timp ce pe piaţă costă 0,48 RON/mp", a susţinut Ilie Bolojan. Conform acestuia, tot în Parcul 1 Decembrie, Primăria va plăti pentru un brad argintiu 200 de milioane de lei vechi, plus alte 200 de milioane pentru plantarea acestuia. În ceea ce priveşte ruloul de gazon, Bolojan a afirmat că firma Dacardi l-a achiziţionat cu 27,37 RON/mp, în timp ce pretul pieţei este de cel mult 11,25 RON/mp. Un alt exemplu oferit de candidatul liberal este scoarţa de copac decorativă, ce va costa Primăria 52,36 RON sacul, în timp ce alte firme de pe piaţă o oferă la preţul de 22 RON/sac. "Am sunat la mai multe firme, m-am prezentat şi am cerut oferte de preţuri. Acestea sunt. Vă spun cu toată răspunderea că ceea ce se întâmplă este un furt din banul public. Cer să se sisteze imediat toate lucrările şi să se facă publice documentele privind licitaţia organizată şi contractele semnate cu cele două firme. Gaşca din Primărie se comportă conform proverbului "după noi potopul". Nu există decât două explicaţii: ori sunt hoţi, ori sunt proşti", a declarat Ilie Bolojan. În acelaşi timp, acesta l-a somat pe Mihai Groza să vină în faţa orădenilor, dacă şi-a amenajat cel puţin 1 mp de curte, şi să spună cât l-a costat, "să vedem dacă are acelaşi cântar pentru el şi pentru locul în care lucrează". "Dacă Primăria nu opreşte lucrările administrativ, s-ar putea să le oprească penal. În cazul în care mai au o urmă de decenţă, le vor opri. Dacă nu, sesizăm Parchetul", a declarat Ilie Bolojan.

Lucrările, gata în 14 mai
La câteva ore după declaraţiile candidatului PNL, Primăria municipiului Oradea a organizat o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor lansate. Alături de Mihai Groza, Dan Gherdan şi Marcel Boloş, la întâlnirea cu ziariştii au fost prezenţi şi reprezentanţii celor două firme, Dacardi şi Eco Horticultura. "Nu ştiu dacă există corupţie sau hoţi în Primărie, dar, după ultimele declaraţii ale candidatului PNL, pot să vă spun că nu este deloc deştept. Nu are nicio soluţie constructivă, propune doar pedepse. La conferinţa de presă a PNL s-au spus doar minciuni. Eu atât am de spus: lucrările vor fi gata în 14 mai", a declarat Mihai Groza. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, care au adus cu ei teancuri de documente justificative, licitaţia a avut loc potrivit prevederilor legale, ofertele s-au deschis în 26, respectiv 27 martie, iar contractele au fost încheiate în 30 aprilie. Pe de altă parte, administratorii societăţii Dacardi au explicat că preţurile avansate de Ilie Bolojan pentru bradul argintiu, de exemplu, nu sunt reale. "Bradul nu este pomul din pădure, aşa cum a spus domnul Bolojan, ci este crescut în pepiniere şi mutat din doi în doi ani. Cel pe care dorim să îl montăm în Oradea are aproximativ 18 - 20 de ani şi o înălţime de 10 metri. Noi îl cumpărăm din Italia cu aproximativ 160 de milioane şi îl vindem primăriei cu 170. Montatul nu este 200 de milioane, ci 50. Nimeni nu a spus că în toate preţurile acestea este inclus transportul, montatul şi întreţinerea lucrărilor timp de un an. Numai un gazon trebuie tuns de cel puţin şase ori pe lună", a precizat Mihai Banea, administratorul firmei Dacardi. În ceea ce priveşte preţul la scoarţa de copac, acesta a declarat că preţul poate fi cel menţionat de Ilie Bolojan, însă la o cantitate mult mai mică.

Prezent la conferinţa de presă, Marcel Boloş a ţinut să menţioneze că, de câte ori un candidat la fotoliul de primar va acuza funcţionarii din Primărie de ilegalităţi, va fi convocată o întâlnire ca cea de sâmbătă. "Chiar dacă mă expun unui risc, ce poate să mă coste chiar funcţia, nu vreau să ajungem sac de box în campania electorală. Cum o să lucreze candidaţii cu noi, dacă suntem hoţi sau proşti? Suntem 650 totuşi. De câte ori vom fi acuzaţi pe nedrept, îi vom aduce în faţa dumneavoastră inclusiv pe reprezentanţii firmelor, ca să vă spună dacă au fost favorizaţi în vreun fel", a declarat Boloş.