Concurs de idei pentru amenajarea spaţiilor verzi din Oradea
Centrul Regional de Supraveghere Ecologică, în parteneriat cu Parlamentul European al Tinerilor România, a lansat un concurs de idei cu tema "Lăsaţi-ne Oradea vie!", în cadrul căruia tineri cu vârste de până la 22 de ani pot veni cu propuneri privind amenajarea unora din spaţiile verzi din Oradea.
Până în data de 21 mai, tinerii pot depune la sediul CRSE din strada Independenţei sau la adresa contact@oradeaverde.ro propuneri privind amenajarea zonelor verzi din Piaţa Unirii, giraţia Decebal-Dacia, Decebal-Sf. Apostol Andrei şi din zona podului CFR. Cele mai bune idei vor fi premiate, recompensa constând în locuri în taberele organizate de CRSE în această vară în Parcul Natural "Munţii Apuseni". Preşedintele Parlamentului European al Tinerilor România, Crina Nicolaescu, a declarat că organizaţia pe care o conduce regretă profund defrişările copacilor din Piaţa Unirii şi se opune proiectului administraţiei locale. Mai mult, Crina Nicolaescu a precizat că stilul art nouveau propus de Primărie nu se potriveşte cerinţelor de mediu din 2008. "Stilul art nouveau este unul minimalist în ceea ce priveşte vegetaţia şi nu asigură cantitatea de oxigen necesară. Vom aduce argumente foarte puternice împotriva proiectului administraţiei publice", a afirmat preşedintele PETR, care consideră că acţiunea din 1 mai a autorităţilor a fost "o eroare ecologică", dar că pentru zonele rămase nedefrişate se poate găsi o soluţie pentru păstrarea copacilor. De altfel, azi, începând cu ora 19.00, tinerii din PETR vor participa la marşul de protest organizat în faţa Bisericii cu Lună, pentru a-şi arăta indignarea faţă de decizia administraţiei locale de a tăia copacii fără să consulte în prealabil cetăţenii. În cadrul marşului, participanţii vor aprinde câte o lumânare pe care o vor aşeza pe bordura care înconjoară parcul.
Am cateva nelamuriri in legatura cu care deja nu imi mai fac iluzii ca as putea obtine clarificari din gazeta asta: Ce e ala Art NOuveau si de ce trebuie sa aiba legatura neaparat cu centru orasului ? Care e autoritatea care regleaza raportul dintre mesajul cultural si biomasa peisajului ? Este competenta autoritatea asta ? De ce ? Cine gireaza pentru competenta acesteia ? Cu ce argumente poate fi combatuta decizia acestei autoritati ? Ce este ala 'peisajul' ? Cum se stabilesc parametrii peisajului in alte tari ? Poate sa isi dea oricine cu parerea despre peisajul X sau Y ?Exista in Romania oameni competenti in domeniul asta ? Cum dam de ei ? Dupa ce ii recunoastem ?