Noul subprefect de Bihor, Cristian Bitea, a fost instalat, ieri, în funcţie, la aproape o săptămână după ce Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat numirea sa în locul lui Sorin Buhaş. La ceremonia desfăşurată în sala mare a Instituţiei Prefectului Bihor a fost prezent ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi.

Ieri după-amiază, a avut loc ceremonia de învestire în funcţia de subprefect a lui Cristian Bitea, la care au asistat senatorul Cornel Popa, deputatul Lucia Varga, primarul Ilie Bolojan, viitorul prefect, Claudiu Pop, fostul subprefect Sorin Buhaş, şefi ai serviciilor deconcentrate, liberali, social-democraţi şi democrat-liberali. Actele prin care Cristian Bitea a fost numit în funcţia de subprefect au fost citite de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi. După depunerea jurământului, Bitea a declarat că îşi va începe noul mandat în fotoliul de subprefect cu mai multă eficienţă. "Am preluat această funcţie din mers. Le mulţumesc celor care mi-au acordat încrederea şi vreau să le transmot că nu le voi înşela încrederea şi nici speranţele", a menţionat Cristian Bitea, care a mai ocupat această funcţie până în anul 2011, când a fost înlocuit în urma unui conflict pe care l-a avut cu Gavrilă Ghilea. El a mai adăugat că în această perioadă Prefectura este angrenată în desfăşurarea alegerilor locale, pe care încearcă să le organizeze cât mai bine. Cât priveşte relaţia cu administraţiile locale, Bitea a promis "aceeaşi abordare obiectivă ca până acum" şi un "dialog dezvoltător în spiritul legii". "Vă asigur că Prefectura va fi echidistantă sau, dacă vreţi, echiapropiată de toate partidele". La sfârşitul ceremoniei, ministrul Ovidiu Silaghi l-a atenţionat pe Bitea că are o sarcină grea, aşteptându-l două cicluri electorale. De asemenea, i-a atras atenţia că şefii instituţiilor deconcentrate nu trebuie să se implice în campania electorală şi că orice abatere în acest sens trebuie semnalate. Pe de altă parte, Ovidiu Silaghi i-a cerut să colaboreze în tot ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, care se află în gestionarea ministerului pe care îl conduce.

În ceea ce priveşte fotoliul de prefect, acesta ar trebui să fie ocupat de fostul lider al PSD Oradea, Claudiu Pop, numirea sa în funcţie urmând să fie făcută cel mai probabil în şedinţa de Guvern din această săptămână.