PNL Bihor va schimba aproape toată garnitura de parlamentari. Lista la Senat este condusă de Ilie Bolojan care vă lăsa „moștenire” postul de la Consiliul Județean lui Mircea Mălan care, la rândul lui, promite că va respecta, la virgulă, angajamentele pe care liberalii și le-au luat la alegerile locale. „Dezertarea” este, evident, spre binele bihorenilor, pentru a căror proiecte Bolojan promite că va lupta.   

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a încercat vineri, 4 octombrie, într-o conferință de presă, să explice de ce a ales să plece la București și ce se va întâmpla după plecarea lui. Mai întâi a dat asigurări că proiectele începute, cum sunt rețeaua de centuri, aeroportul sau campusul pentru învățământ dual, rămân pe mâini bune. Mai exact pe mâinile vicepreședintelui CJ Mircea Mălan care „a făcut parte din echipa care a realizat proiectele”. „Toate angajamentele luate în campania de la locale vor fi respectate și toate proiectele vor fi continuate. Ieri (joi, 3 octombrie – n.r.) Biroul Politic al PNL a dat mandat grupului de consilieri județeni să-l aleagă pe Mircea Mălan, odată cu vacantarea funcției, în cea de președinte interimar al CJ Bihor. Grupul de consilieri PNL are o majoritate simplă și poate asigura, fără niciun fel de probleme, această decizie”, a spus Ilie Bolojan care a mai adăugat că parteneriatul dintre CJ Bihor și Primăria Municipiului Oradea va continua în anii următori.

 

Ce a rata actuala coaliţie

În ceea ce privește motivul plecării la București a lui Ilie Bolojan, acesta a spus că va fi nevoie ca proiectele importante din Bihor să aibă sprijin la București. „Dacă actuala coaliție a ratat ceva, a ratat o fereastră de oportunitate care înseamnă reformarea statului român atunci când a fost o majoritate de două treimi. Nefăcându-se acest lucru am ajuns ca stat să luăm credite foarte mari, anul acesta probabil se va ajunge la peste 40 de miliarde credite contractate de România, am ajuns la niște deficite foarte mari, și cu toate că, și anul trecut și anul acesta s-au făcut și investiții ceva mai mari decât în anii trecuți, că ne place, că nu ne place, dacă România ar decide de mâine să nu mai ia credite, dar nici să facă investiții, tot n-ar putea funcționa într-un sistem echilibrat. Funcționăm pe datorie. Este deci o problemă nu de «dacă» ci de «când», până când viitoarele guverne vor trebui să facă niște alegeri foarte dificile: sau să reducă cheltuielile statului, ceea ce ar fi trebuit să facă de mult, sau să crească taxele, ceea ce nu e bine să se întâmple, sau să amâne, frâneze sau blocheze investiții.

 

Proiectele strategice care trebuie sprijinite

Din acest ultim punct de vedere, pentru ca oamenii din Bihor să aibă condiții de dezvoltare e nevoie ca proiecte strategice care asigură dezvoltarea județului să fie finalizate în anii următori. Ca investițiile strategice pentru Bihor să continue. Gândiți-vă la Autostrada Transilvania. E începută de peste 20 de ani și tronsoanele din Bihor și cel din jurul Zalăului, nu sunt nici acum începute. În fiecare săptămână avem accidente serioase pe ruta Cluj-Napoca – Oradea. Se ratează proiecte de investiții pentru că, întotdeauna, investițiile private urmează infrastructura. Acest proiect, la care se adaugă drumul expres Arad-Oradea, sunt proiecte de infrastructură mare pe care echipa noastră de parlamentari le va susține în anii următori. Extinderea magistralelor de gaz, stadionul din Oradea, transferurile de active către autoritățile locale, toate acestea trebuie sprijinite din București. Avem terenuri abandonate și clădiri nefuncționale care stau de ani de zile, dar pentru ele trebuie făcute proiecte de legi și susținute proiecte de Hotărâri de Guvern. Orașul Oradea are suprafețe pe care nu le poate valorifica (ar fi foarte bune pentru situri industriale) pentru că încă sunt la AVAS și în alte zone. Sprijinul pentru companiile din Bihor este important. Cu cât ele sunt mai puternice și devin operatori regionali, cu atât au forța să genereze dezvoltare și să creeze salarizare mai bună pentru oameni. Acest sprijin va fi asigurat de vocea echipei noastre din Parlament în anii următori. Nu trebuie să stai doar în bancă și să ridici mâna la un proiect de lege, mai bun sau mai prost. Sau să semnezi inițiative legislative. Să te duci la ministere, să bați la uși, să duci documentele județului Bihor și, dacă un ministru nu înțelege că Bihorul trebuie respectat la fel ca celelalte județe, trebuie să-ți folosești autoritatea și vocea pentru a fi conștient de acest lucru. Din noua poziție va fi un parteneriat în trei. Echipa noastră de parlamentari, mai experimentată, cu autoritățile locale din Bihor și, nu în ultimul rând, cu bihorenii”, a spus Ilie Bolojan care a mai subliniat odată principiile pe care se va axa: Bihorul pe mâini bune, continuarea parteneriatului dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean și sprijin pentru proiectele locale din București. 

 

Candidați mulți, șanse puține!         

Tot joi, Biroul Politic a închis ultima etapă prin care au fost stabilite listele complete de parlamentari care vor candida din partea liberalilor. În prima etapă, primarii liberali au acordat sprijin pentru 7 candidați pentru primele locuri, au fost apoi realizate sondaje de opinie pe baza cărora liberalii s-au bazat și s-a evaluat apoi activitatea administrativă a celor care au dorit să candideze. S-a ajuns la o listă scurtă pentru primele locuri. Lista a fost votată joi, cu 24 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și un vot nul.

La Senat: locul 1 Ilie Bolojan, 2 Gheorghe Bota – primarul comunei Rieni, locul 3 Ancuța Șchiop – dir Bibliotecii Județene, locul 4 Teofil Filimon – viceprimarul Oradiei, locul 5 Gabriel Popa – primarul de la Beiuș și locul 6 Mircea Mălan.

La Camera Deputaților: locul 1 Arina Moș - senator, 2 Dumitru Țiplea – fost prefect de Bihor, 3 Călin Gal – vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, locul 4 – Cristian Buzlea – directorul Oficiului Județean pentru Plăți în Agricultură, locul 5 Kiss Ianos – deputat, locul 6 Marcela Prada – decanul Facultății de Arhitectură a Universității din Oradea, locul 7 Adrian Foghiș – secretar de stat la Transporturi, locul 8, 9 și 10, Iulia Balaj – primar Ștei, Mihai Sferle – primar Cociuba Mare, Ioan Mărcuș – primar Sântandrei, locul 11 Gheorghe Carp – managerul Spitalului Județean și locul 12 Florin Birta – primarul municipiului Oradea.

Lista urmează să fie validată săptămâna viitoare în ședința Biroului Politic Național.

Conform președintelui Ilie Bolojan, realist, PNL Bihor speră să obțină cel puțin un loc în Senatul României și minim 3 în Camera Deputaților.

Vasilică ICHIM