Instituţiile de control interpretează legea în defavoarea celui controlat - Schimbaţi de urgenţă situaţia!
Liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a tras un semnal de alarmă privind modul defectuos în care statul se preocupă de mediul economic. Instituţiile de control interpretează legislaţia în defavoarea celui controlat. În acest moment, orice firmă poate fi acuzată de evaziune fiscală și de spălare de bani. Lucrurile trebuie să se schimbe, deoarece aceste abuzuri conduc la închiderea firmelor, pierderea locurilor de muncă şi migrarea economică a românilor.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că legislația privind evaziunea fiscală trebuie modificată, deoarece „de evaziune fiscală și de spălare de bani poate fi acuzată orice firmă pe actuala legislație”.
„Discutăm de ceva timp, am discutat și în coaliție, am discutat și în partid, s-a discutat și în guvern, s-a discutat și cu oamenii de afaceri în diverse întâlniri, s-a discutat chiar și cu CSM-ul, pentru că trebuie limpezită, trebuie clarificată legislația în acest domeniu, pentru că așa cum este azi nu este clară și orice legislație care nu este clară este interpretată - asta e tradiția în România - de către instituțiile de control în defavoarea celui controlat”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, referindu-se la schimbarea legislației privind evaziunea fiscală. El a mai spus că într-o perioadă „relativ scurtă” se va lua o decizie ca propunere în acest domeniu.
„Doar am discutat să ne atingem obiectivele principale, anume ca legislația să fie clară, să nu uităm dorința și principiul la care noi ținem foarte mult, principiul prevenirii, să nu se aibă în vedere neapărat închiderea firmelor respective sau, bineînțeles, cum s-a tot întâmplat în România, să fie băgați la închisoare cât mai mulți oameni de afaceri și pentru firme să fie foarte clar care este zona de evaziune fiscală și care este zona de neevaziune fiscală, pentru că acum lucrurile nu sunt clare și rămâne această decizie la latitudinea inspectorului fiscal, care nu este foarte sigur și care spune/nu sunt foarte sigur, dar rezolvă cu procurorul/, la procuror care chiar dacă nu e foarte sigur (spune - n.r.) /nu sunt foarte sigur, dar să o rezolvi la instanță/, iar oamenii de afaceri, în loc să producă profit, locuri de muncă și creștere economică în România, sunt foarte preocupați de aceste controale pe baza unei legislații neclare. Ne interesează foarte mult, de asemenea, ca în aceste situații să se stabilească și modalitatea prin care ținta principală să fie recuperarea banilor, nu neapărat omorârea sursei de venit și de creștere economică pentru România”, a adăugat Liviu Dragnea.
„Acum, de evaziune fiscală și de spălare de bani poate fi acuzată orice firmă pe actuala legislație, pe Codul de procedură fiscală”, a mai spus liderul PSD.
Mentalitatea organelor trebuie schimbată
Dragnea susține că varianta propusă de CSM referitor la infracțiuni, inclusiv evaziunea fiscală, este „un pas important”.
„Ceea ce mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituții înțeleg să iasă din abordarea tenebroasă și întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani și să ne îndreptăm către o abordare pozitivă, corectă și sănătoasă, având în vedere creșterea și dezvoltarea acestei țări. (...) Trebuie să fim conştienţi cu toţii, că nu trăim într-un cocon de mătase, că noi am început un proces de schimbare de atitudine şi de abordare din partea funcţionarilor publici, din partea instituţilor de control ale statului faţă de mediul de afaceri, proces care s-a construit în mulţi ani de zile. Şi este vorba de o mentalitate construită în mulţi ani de zile în ceea ce priveşte abordarea faţă de firmele private în mod special, şi vorbesc aici de toate instituţiile de control - ANAF, alte instituţii care controlează, parchete şi aşa mai departe Abordarea noastră este cu totul şi cu totul alta, obiectivele unui guvernări nu pot fi acelea de a băga în puşcărie oameni de afaceri, de a închide societăţi comerciale, ci, dimpotrivă de a preveni, de a sprijini şi împreună să se construiască un sistem administrativ şi birocratic care să fie stimulativ”, a conchis Dragnea.
De ani de zile antreprenorii români cinstiţi sunt călăriţi de organele fiscale, parcă programate să pună piedici, să găsească nod în papură, nu să ajute. Antifrauda execută, parcă la comandă, doar la anumite firme controale peste controale, blocându-le activitatea. Poate că un antreprenor se va descurca pe mai departe şi dacă îi este închisă firma, dar locurile de muncă pierdute înseamnă familii întregi lăsate fără o sursă de venit - condamnaţi în masă la emigrare economică. Mii şi mii de angajaţi muncesc cu teama că mâine-poimâine îşi vor pierde locurile de muncă. Acest genocid economic asupra firmelor autohtone reprezintă, pur şi simplu, un atac asupra siguranţei unui stat şi o guvernare responsabilă nu poate tolera astfel de practici.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.