La Parlament, a început sesiunea ordinară
Sesiunea ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început ieri, având ca punct principal modificarea Regulamentelor celor două foruri legislative în vederea înlocuirii preşedinţilor Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu.
La Cameră, proiectul noului regulament prevede că "revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă când se schimbă majoritatea politică, de către majoritatea deputaţilor", majoritatea politică urmând să includă şi deputaţii independenţi. De asemenea, revocarea preşedintelui Camerei se va putea face la cererea a minim o treime din numărul total al deputaţilor, dacă ei pot dovedi că preşedintele a încălcat prevederile constituţionale sau prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor. Totodată, revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus.
Şi la Senat, tot modificarea Regulamentului va fi principala problemă, după ce, vineri, Comisia specială a finalizat discutarea celor 400 de amendamente depuse în special de opoziţie. Astfel, s-a decis că preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, ar putea fi revocat la propunerea a minimum jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, dacă se modifică majoritatea politică. Potrivit proiectului de Regulament adoptat de comisie, propunerea de revocare se depune la Biroul Permanent, care analizează îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza acesteia şi decide, prin vot, dezbaterea subiectului în plen.
Dincolo de problemele cu Regulamentul, senatorii se vor confrunta şi cu dificultăţile create de mutarea sediului Senatului în Palatul Parlamentului, precum şi de faptul că unele dintre birouri nu sunt gata încă. Dar nu numai modificarea regulamentelor se va afla pe ordinea de zi a sesiunii ordinare, liberalii, reuniţi la Sinaia, punând pe tapet şi priorităţi legislative, cum ar fi proiectele privind conflictul de interese şi incompatibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale, reformarea Curţii de Conturi şi transformarea în instituţie de audit, proiectele de lege privind administraţia publică, legea spitalelor şi legea farmaciei.
Pentru liberali mai sunt importante proiectele de lege privind funcţionarea pieţei produselor agricole şi alimentare, Codul silvic, proiectul privind sprijinirea culturilor agricole în cazul riscurilor naturale, precum şi legea drepturilor de autor, legea privind libertatea religioasă şi legea de funcţionare a SRR-SRTV. De asemenea, ei şi-au anunţat intenţia de a urmări cu atenţie proiectele privind eliminarea stagiului militar obligatoriu, Codul muncii, precum şi toate proiectele de lege care se referă la integrarea europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.