Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că social-democraţii din Consiliul Judeţean Bihor vor vota proiectul privind inelul metropolitan în momentul în care conducerea administraţiei judeţene va veni cu varianta de traseu mai lungă cu 700 m care nu afectează proprietăţile private. Mang a mai menţionat că banii nu riscă să fie pierduţi pentru că finanţarea pentru acest proiect poate fi accesată până peste doi ani.

„PNL s-a plâns că PSD Bihor le blochează investiţiile. Şi minciuna-i vorbă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, liderul PSD Bihor. Acuzaţiile au venit după ce, două şedinţe la rând, consilierii judeţeni social-democraţi, îmreună cu cei ai UDMR, au votat împotriva exproprierii terenurilor de pe traseul inelului metropolitan. Ioan Mang a menţionat că „nu blochează nimeni banii europeni”, pentru că investiţia va fi realizată prin Programul „Anghel Saligny”, finanţat din bani de la Ministerul Dezvoltării. „Au doi ani la dispoziţie să depună documentaţiile pentru a nu pierde banii”, precizează Mang. Totodată, liderul social-democrat a declarat că ideea unei centuri metropolitane, cu patru benzi, i-a aparținut lui şi a fost prezentată încă din anul 2019. „Am depus proiectul la ADR Nord-vest, dar ni s-a spus că trebuie finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, a afirmat liderul PSD Bihor, care, la vremea respectivă, era vicepreşedinte al CJ Bihor. În aceste condiţii, a precizat Ioan Mang, „nu aveam cum să ne opunem centurii metropolitane. Noi (consilierii PSD şi UDMR) nu suntem de acord cu exproprierile”. Mang a amintit că social-democraţii s-au întâlnit cu persoanele afectate de traseul stabilit de conducerea CJ Bihor pentru inelul metropolitan, care nu doreau ca traseul să treacă prin intravilanul localităţii Cheriu. „Am propus un traseu cu 700 m mai lung, care nu intră în intravilan, prin gospodăriile sau grădinile oamenilor, însă PNL este încăpăţânat - nu vrea să accepte propunerea noastră, ci doar ceea ce au propus ei. Când drumul va fi remodelat, să treacă prin extravilan, vom vota proiectul. Nu vom vota exproprierile atâta timp cât afectează cetăţenii şi există alte variante. Consider că într-o lună se poate remodela traseul”, menţionează Ioan Mang. El a ţinut să precizeze că „nu preşedintele PSD Bihor le spune consilierilor ce să facă. Părerea majorităţii e adoptată de toţi. Ar fi fost trist să meargă să vorbească cu cetăţenii, iar apoi în şedinţă să voteze exproprierile”. Pe de altă parte, Mang recunoaşte că dacă vreunul dintre cei şase consilieri PSD ar fi votat altfel decât decizia majorităţii, ar fi fost dat afară.

Liderul PSD Bihor a reamintit că în mandatul trecut, când el era vicepreşedinte al CJ Bihor, consilierii liberali au blocat mai multe proiecte de investiţii. „Atunci trebuia două treimi din voturi nu doar la modificarea proprietăţii, cum e acum, ci şi pentru demararea de investiţii. Până în iunie 202 (când s-a schimbat Codul Administrativ - n.r.) consilierii PNL nu au fost de acord cu modernizarea drumului Salonta-Tinca, deși acolo nu expropriam pe nimeni. Trei luni, cinci şedinţe, le-au trebuit, pentru că consilierii din zona Beiuș erau opriți pe stradă de oameni și înjurați, să voteze Drumul Apusenilor. Acolo se dau ordine, nu aici”, a afirmat Ioan Mang. El a mai amintit că liberalii au refuzat să voteze inventarul judeţului Bihor pe tot parcursul mandatului precedent. „Acum, când se întâmplă nedreptăți cu cetățenii, vor să le votăm tot ce le trece prin cap”, a mai declarat Ioan Mang.

 

Claudiu Pop, nu Cristian Laza

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, îl vede în locul său în fruntea filialei pe fostul prefect Claudiu Pop, nu pe primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, cel care „se jura pe viaţa copilului că nu vrea să te debarce”, dar care a încercat să-l dea jos din funcţie în urmă cu aproape două luni.

„A fost o încercare care pe mine m-a supărat foarte tare, pentru că eu nu sunt de acord cu cuțite pe la spate, cu vorbe pe la spate, cu adunat de semnături pe stradă”, a declarat președintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferință de presă, cu privire la încercarea eşuată din luna iunie, a primarului comunei Sânmartin de a-l da jos din funcţia de lider al social-democraţilor bihoreni. Mang susţine că ceilalţi primari au fost nemulţumiţi de gestul lui Laza şi au votat în Biroul Permanent în favoarea lui Mang. „Primarii au fost mai supărați decât mine, au luat atitudine pentru că au considerat că nu așa trebuia să se facă”, a afirmat liderul PSD Bihor, adăugând că lucrurile s-au lămurit – „Nu s-a întâmplat ce au zis ei (contestatarii – n.r.) că se va întâmpla”. Totodată, Mang a precizat că în PSD-ul condus de Marcel Ciolacu nu se repetă situaţia din anii 2000, când secretarul general al partidului era Octav Cozmâncă, „când te puteai trezi dat afară”. El s-a referit la anul 2004, când, prin decizie de la Bucureşti, Mang a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al PSD Oradea şi de candidat la fotoliul de primar al Oradiei, iar prefectul de atunci, Florian Serac, de la conducerea PSD Bihor.

Alegerile pentru conducerea PSD Bihor vor avea loc la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, după finalizarea alegerilor la nivelul tuturor organizaţiilor din judeţ. „Dacă va trebui să mă dau la o parte, pentru că totuși am 12 ani de președinte, și la un moment dat mă gândesc la acest lucru, atunci niciodată nu voi sprijini oameni care se jură pe viața copiilor că nu vor funcții, dar care adună semnături ca să-l debarce pe președinte și să preia interimatul”, a declarat Ioan Mang, referindu-se la Cristian Laza. În schimb, l-ar susţine pe Claudiu Pop, întors în partid după ce a condus filiala judeţeană a Pro România, „un om care este cunoscut în partid, care a dat dovadă că poate fi la un nivel bun, care a fost 6 ani prefect, a fost și deputat un mandat, cunoaște bine județul și cunoaște bine primarii”. „Oamenii au înțeles că e mai bine așa decât să fim singura filială din țară  condusă de un primar de comună”, a mai afirmat Ioan Mang.

 

„APP nu va ajunge niciodată la guvernare”

Liderul PSD Bihor a comentat, în conferinţă de presă, declaraţia făcută vinerea trecută, la Oradea, de Liviu Dragnea, potrivit căruia Ioan Mang „este mult prea mare pentru APP”  şi „ca şi alţi preşedinţi de organizaţii PSD sunt de fapt complici cu actuala conducere a PSD-ului, care nu mai are nicio legătură cu ceea ce însemna PSD odată, cu ideea de suveranism, de grijă pentru oameni”.

„M-a mirat ieşirea dumnealui”, a declarat liderul PSD Bihor, adăugând: „Nu vor ajunge niciodată la guvernare. Nici într-un sondaj nu trec de 2 la sută. Nu cred în naţionalizări făcute astăzi de către cineva, decât dacă într-adevăr dorim să demonstrăm că ţara asta o ia spre est şi nu spre vest. Desigur, nu m-am supărat pe declaraţia dumnealui, pentru că nu te poţi supăra pe o astfel de declaraţie. Nu am cerut niciodată, nu l-am sunat la telefon, nu am astfel de gânduri. Cât timp sunt în PSD şi voi fi votant de stânga şi membru PSD, voi fi tot acolo. Şi dacă mă dau afară, tot de stânga am să rămân", a subliniat Mang.