Dacă stăm bine şi ne gândim, poate trebuia să cuprindem în enumerare şi momentul iunie 2004, când, printre altele, un candidat ieşit pe locul IV într-o competiţie uninominală a fost „felicitat" de o intelectuală subţire, cu care - în urmă cu aproape 30 de ani - se intersecta adesea la seratele dansante ale studenţilor bihoreni din oraşul care pe atunci reprezenta „Occidentul României". N-am scris însă cu literă mare întrucât fenomenul nu poate fi restrâns, el manifestându-se în toată „splendoarea" lui la scara întregului judeţ, ca de altfel - din păcate - a întregii Românii. Apropierea campaniilor electorale din acest an (cea pentru locale - mai apropiată şi cea pentru parlamentare - câteva luni mai târziu) iscă, deocamdată, pasiuni şi lupte aprige doar în interiorul partidelor, respectiv în filialele locale ale acestora. În ceea ce priveşte candidaţii pentru PMO (Primăria Municipiului Oradea) „rămâne cum am stabilit": deocamdată, sunt lansaţi în cursă doar doi excentrici candidaţi independenţi şi doi candidaţi din partea a două partide care s-au făcut remarcate (la nivelul judeţului Bihor) mai ales prin aceea că au oferit „odihnă şi loc" (vorba poetului Ştefan Augustin Doinaş) pentru cel care a fost singurul parlamentar bihorean care a avut curajul să recunoască (la o conferinţă de presă, prin 2002) că pentru el şi ceilalţi demnitari asemeni lui, în unele momente, interesele private trebuie puse înaintea celor publice. Este greu de crezut că aceste două formaţiuni vor avea vreodată reprezentanţi (aleşi direct) în administraţia Oradiei sau a judeţului Bihor.

Pentru că „şcoala politică Becali" şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul, propun să aruncăm o privire şi spre celelalte partide, cele care vor avea într-adevăr ceva de spus în viitoarele campanii, la nivelul judeţului. Dacă ar fi să luăm de bune prezicerile unui astrolog, care a făcut multe lucruri la viaţa lui, iar peste tot pe unde a umblat a fost mereu în linia întâi: viitorul primar al Oradiei va fi neapărat... cu mustaţă. Citind articolul predictiv cu pricina, reprezentantul uneia dintre cele mai vechi ştiinţe ale umanităţii, am identificat o persoană - căreia, de altfel, astrologul îi fusese discipol - care pare să reunească toate trăsăturile prezentate ca aparţinând viitorului primar. Domnia sa nu şi-a anunţat însă candidatura, iar în alte împrejurări, când apucase să anunţe că doreşte să candideze, fie că n-a mai apucat să se înscrie în cursă (pentru funcţii academice de vârf - în două cazuri) din motive care, desigur, ţineau exclusiv de alţii (telefoane de serviciu etc.), fie că... a reuşit „fără loc" (în Senatul României sau în Parlamentul Europei).

Dintre cei deja anunţaţi, confirmaţi şi reconfirmaţi (Dorel Vesa şi Călin Raita - independenţi; Dan Păcală - PNG şi Traian Bodea - PC) niciunul nu este un notoriu purtător de mustaţă în Oradea. Atunci? În "partidul cu pedale" (P.D.L. - Oare cine îi asigură propulsia?) sunt mustăcioşi, însă tot barba a rămas simbolul puterii în filiala bihoreană. Primarul interimar (ar putea şi el să-şi lase mustaţă, nu-i aşa?) "îşi duce crucea" până în iunie. Pentru a ajunge... să nu mai fie interimar, are de trecut (în "eliminatoriile" din partidul care reuneşte aripi şi curente mai multe şi mai diversificate decât cele grupate în defuncta CDR) obstacole mai delicate decât cele de la "ruleta rusească". Fratele întru FSN (care se pare că în prezent este pe placul a sub 10% din electoratul orădean), deşi a preluat nucleul dur al electoratului nostalgic al vechiului regim şi... mare parte din patrimoniul fostului partid-stat, ca şi în 2004, îşi dă cu stângul în dreptul şi iese din nou la rampă cu o schimbare a candidatului pe care un an întreg l-a tot prezentat ca pe cea mai bună opţiune a orădenilor pentru Primărie. Unde mai pui că renegatul (din motive de... sondaje) este absolventul celor trei facultăţi (de Educaţie, de Fizică şi de Sport) cărora li se mai spune (la tustrele împreună) şi "Academia de Tumbe" şi, chiar dacă nu are mustaţă, la "bărbi" tot s-a făcut remarcat. Măcar are o reşedinţă de vacanţă lângă albia Crişului Negru, în apropierea uneia construită... "de domnul Mudura pentru domnul Prim-secretar de la Oradea" (vorba lui Pişta-bacsi, cel care tunde... cu coasa... iarba de la casele de vacanţă din Ginta ale ştabilor). Probabil din motiv de... mustaţă o fi atât de prost plasat în sondaje pe cât se căiau colegii lui de partid la ultima conferinţă de presă!

Doar la "Uniune" dilemele au rămas în urmă, risipindu-se ca fumul. De când fostul preşedinte de onoare "naţional" (sic!) a ajuns "pe propriile picioare" (vorba vine! - n.n.) şi cu miile de voturi ale "simpatizanţilor"... din Moldova în oraşul în care a locuit o vreme şi Victor Hugo (Bruxelles), iar domnul, cu nume de băutură răcoritoare, care a absolvit (pe bune!) trei facultăţi (Chimie industrială, Ştiinţe economice şi Ştiinţe juridice) nu mai este nici viceprimar, nici candidat; doar "una şi aceeaşi" damă pare să fie în măsură să reprezinte UDMR Bihor la orice nivel: şi în competiţia pentru Primărie, şi în lista de candidaţi pentru Parlamentul Europei, şi în fruntea Consiliului Reprezentanţilor, şi - cu permisiunea dumneavoastră - la întâlnirile ("cu uşile închise") cu preşedintele Consiliului Judeţean pe tema redistribuirii de alocaţii guvernamentale către unităţile administrative ale Bihorului, întâlniri având şi alte "subiecte arzătoare la ordinea zilei".

Aşa stând lucrurile, este lesne de înţeles de ce este de aşteptat ca orădenii să se bulucească la vot şi la viitoarele alegeri, urmând ca destinele oraşului să fie călăuzite de cei mai destoinici orădeni. "Mie-n sută!" - vorba poetului.