Noul primar ales al Oradiei, Ilie Bolojan, şi cei 27 de consilieri locali orădeni au intrat ieri în posesia certificatelor doveditoare ale alegerilor. Noii aleşi locali, desemnaţi în urma scrutinului electoral desfăşurat în 1 iunie, au fost invitaţi cu toţii pentru ziua de ieri, la ora 11.00, la sediul Biroului Municipal Oradea, însă grupările politice au evitat să se întâlnească. Deşi convocaţi în grup pentru ora 11.00, la ora stabilită doar consilierii PNL s-au prezentat la BEM pentru a-şi ridica certificatele constatatoare ale alegerilor. Celelalte grupuri politice au venit pe rând, la intervale diferite tocmai în ideea să nu se întâlnească.

Democrat-liberalii au venit la o jumătate de oră de la plecarea liberalilor, apoi la ora 13.00 s-au prezentat consilierii UDMR, ultimii venind să-şi ridice certificatele de alegător social-democraţii orădeni. Dacă grupul de consilieri democraţi-liberali nu şi-a motivat în niciun fel întârzierea, liderul local al UDMR, Biro Rozalia, a explicat că avea o întâlnire la Universitate, iar fostul lider PSD, Dan Matei, căruia i s-a retras sprijinul politic şi implicit calitatea de consilier local, a motivat întârzierea de la BEM prin faptul că avea o şedinţă la Inspectoratul Judeţean Şcolar Bihor. În aceste condiţii, la ora stabilită, la sediul BEM s-au prezentat cei 10 consilieri locali PNL şi noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan. Preşedintele BEM, judecătorul Ovidiu Galea, a fost cel care a oficiat ceremonia de înmânare a certificatelor. Primul care şi-a primit ceretificatul a fost primarul Ilie Bolojan, căruia i s-a înmânat şi certificatul de consilier local, urmând să renunţe ulterior la această calitate. Apoi, pe rând, cei 9 consilieri prezenţi şi-au primit şi ei propriile certificate constatatoare, după care grupul PNL s-a retras, lăsând loc grupului PD-L, care s-a prezentat la BEM abia după o jumătate de oră. Trei consilieri din grupul UDMR, în frunte cu Biro Rozalia, s-au prezentat în jurul orei 13.00. Apoi, la câteva minute după ce aceştia au părăsit sediul BEM, s-a prezentat şi reprezentantul PSD, Pavel Mercea. Acesta a ridicat cele trei certificate ce revin consilierilor PSD Oradea, însă lui Dan Matei nu i se va mai înmâna certificatul, deoarece i s-a retras sprijinul politic. Locul lui în CLO va fi luat de Ovidiu Mureşan.

Învestirea în funcţii, până la 20 iunie

În altă ordine de idei, secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, ne-a declarat că învestirea în funcţie a noului primar se va face, în 17 sau 18 iunie a.c. Această întârziere se explică prin faptul că legea prevede ca toate partidele politice care au reprezentanţi în CLO să îşi înregistreze la Autoritatea Electorală Permanentă rapoartele financiare, iar învestirea nu se poate face mai târziu de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. În aceste condiţii, procedura de învestire a noilor aleşi trebuie să aibă loc înainte de 20 iunie a.c. Dacă primarul a fost validat zilele trecute în Camera de Consiliu a Judecătoriei Oradea, în ceea ce-i priveşte pe consilierii locali se aplică o altă procedură. Aleşii orădeni vor fi validaţi de CLO, în acest sens fiind desemnată o comisie de validare, care reuneşte cinci consilieri, din fiecare partid şi în funcţie de numărul lor. Astfel, PNL va avea doi reprezentanţi în comisia de validare, iar celelalte trei câte unul, aceasta urmând să funcţioneze pe toată durata mandatului. După ce comisia îşi va alege un preşedinte, membrii vor începe să analizeze situaţiile de incompatibilitate ale consilierilor. "Odată constituit Legislativul Local, în cadrul aceleiaşi şedinţe, primarul va depune jurământul în faţa consilierilor. Tot atunci membrii CLO îşi aleg comisiile de specialitate şi alte comisii pe care le doresc funcţionale", ne-a declarat Ionel Vila, secretar CLO.