Liderul USR, Dacian Cioloș, și-a depus mandatul de președinte al formațiunii și anunță că rămâne în partid. „Mulțumim, Dacian Cioloş! Succes, Cătălin Drulă!”  Proiectul propus de preşedintele USR, Dacian Cioloş, menit să modifice structura şi funcţionarea partidului, a fost respins luni de Biroul Naţional.

Surse politice au precizat  că proiectul a întrunit 11 voturi favorabile şi 14 împotrivă. "Deşi statutul nu cere un vot pe proiect, preşedintele a insistat ca acest proiect să fie votat. Au fost trimise amendamente. O parte au fost acceptate, o parte nu. Din punctul de vedere al majorităţii, cele esenţiale nu au fost admise de preşedinte. A fost respins. 11 la 14 a fost votul", au precizat sursele citate.

„Dacian (Cioloș - n.r.) ne-a anunțat că-și depune mandatul, dar rămâne în partid”, au declarat surse din conducerea USR. Cioloș a cerut votul membrilor Biroului Național al USR, însă documentul a fost respins cu 14 voturi „împotrivă” și 11 „pentru”. 
La ora 18.00 Dacian Cioloș are programată o declarație de presă.
Președinția USR va fi preluată de Cătălin Drulă, având în vedere că este vicepreședintele USR care a obținut cel mai mare număr de voturi la Congresul USR PLUS din 3 octombrie 2021, respectiv 701 voturi. Deputatul USR Iulian Bulai a confirmat demisia președintelui formațiunii politice din care face parte și i-a urat succes noului lider printr-un mesaj publicat pe Facebook. „Mulțumim, Dacian Cioloş! Succes, Cătălin Drulă!”, a scris Iulian Bulai pe rețeaua de socializare. Acesta a completat mesajul cu un apel la unitate în interiorul USR
„Înțelepciunea să fie cu noi. Avem nevoie de acțiune, unitate și fermitate!”, a mai spus Bulai.

 

Urme adânci şi dezgust

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, afirmă că nimeni nu are de câştigat din "senzaţionalul unui aşa zis conflict politic intern", iar criza USR trebuie să se sfârşească deoarece "poate lăsa răni adânci şi mult dezgust celor care încă mai cred" în acest partid. 
"USR trebuie să livreze performanţă administrativă, să demonstreze în primul rând la nivel local că poate transforma o primărie erodată de corupţie într-una performantă. Peste tot în teritoriu. De la sat până la oraş. Acesta este singurul program politic cunoscut de mine şi asumat de mine", a scris Clotilde Armand duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ea adaugă că "din lupta cu bâlciul şi senzaţionalul unui aşa zis conflict politic intern nimeni nu are de câştigat".
"Avem o responsabilitate imensă pe umerii noştri, nu mai avem timp de conflicte. 'Ce se întâmplă după ce acest episod se sfârşeşte? Cetăţenii unde sunt în tot acest episod?' Acestea sunt adevăratele întrebări. Pentru că altfel suntem doar într-o falsă luptă unde nu există nici un câştigător. Există doar învinşi. Ce se întâmplă acum cu USR poate lăsa răni adânci şi mult dezgust celor care încă mai cred în noi. Criza USR trebuie să sfârşească curând. Hai! #LaTreabă! Că avem multe de făcut", a mai transmis primarul Sectorului 1.

 

Precizările lui CIoloş

Dacian Cioloș a anunțat că și-a prezentat demisia din funcția de președinte al USR. Rămân membru de partid, a precizat el. Demisia apare la doar patru luni după congresul USR PLUS.
„Am considerat de bun simț să-mi prezint demisia”, a spus Dacian Cioloș, luni, în cadrul unei conferințe de presă. Fostul lider USR a explicat decizia și a anunțat că va rămâne membru de partid. „Astăzi am prezentat... o deschidere a partidului față de mediul de afaceri, față de societate... Din păcate, nu am obținut azi această susținere... am decis să demisionez și să rămân membru de partid”, a explicat Cioloș.
Fostul lider USR a vorbit despre relația sa cu Dan Barna.
„O să închei reamintindu-vă, probabil unii dintre dumneavoastră mai țineți minte, în vară când i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul dintre noi, tocmai pentru a crea condițiile acestei regenerări în partid. Iată, din păcate, am ajuns în aceeași situație, doar că este o întârziere de câteva luni, sper eu încă o dată ca ai mei colegi să aibă înțelepciunea și împreună să avem înțelepciunea să depășim acest moment pentru ca USR să devină ceea ce ne dorim”, a precizat Dacian Cioloș.