Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Federaţia Patronilor Bihor, Consiliul Local al IMM Oradea şi Confindustria Bihor - Satu Mare au organizat, ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bihor, o masă rotundă la care au participat oameni de afaceri şi parlamentari bihoreni. Discuţiile s-au axat pe problemele cu care se confruntă reprezentanţii mediului de afaceri şi propunerile pe care aceştia le au pentru modificarea legislaţiei în vigoare.

 

 

Cei 13 parlamentari au fost 5+1

Dezbaterea, moderată de Octavian Haragoş, a propus mai multe teme: Ordonanţa nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, Codul Fiscal, Codul Muncii, politica băncilor din România faţă de mediul de afaceri, politica de taxe şi impozite aferente activităţilor economice, respectiv facilităţile oferite investitorilor străini. Dacă din partea mediului de afaceri interesul a fost destul de mare, doar cinci dintre parlamentarii bihoreni au dat curs invitaţiei lansate de cele patru organizaţii patronale din judeţ. Astfel, au participat liberalii Lucia Varga, Cornel Popa, Octavian Bot şi Nicolae Jolţa, respectiv social-democratul Ioan Sorin Roman, de la întâlnire lipsind reprezentanţii PDL (Ştefan Seremi şi Petru Filip), UDMR (Cseke Attila, Lakatos Peter, Peto Csila şi Derzsi Akos) şi PSD (Sonia Drăghici şi Ioan Mang, cu precizarea că acesta din urmă şi-a trimis consilierul personal).

 

 

Alba-neagra contestaţiilor

Nemulţumirile reprezentanţilor oamenilor de afaceri cu privire la Ordonanţa 34/2006 privind achiziţiile publice s-au referit atât în ceea ce priveşte durata până la care sunt soluţionate contestaţiile, cât şi la modul în care sunt întocmite caietele de sarcini. "Dacă se face o contestaţie, se pierd cel puţin două luni până când este analizată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor", susţine directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Constantin Badea, care a propus ca cei vinovaţi în cazul contestaţiilor să fie sancţionaţi (fie cei care au organizat licitaţia, fie cel care a contestat, în funcţie de răspunsul factorilor de decizie sau a instanţelor). Badea a remarcat şi faptul că şi în instanţe se tergiversează soluţionarea contestaţiilor, termenele fiind fixate peste un an de la depunerea dosarului. El a propus ca termenul de judecată să fie stabilit pentru o dată de maximum o lună de la depunerea dosarului în instanţă. Senatorul Cornel Popa a menţionat că foarte multe investiţii bat pasul pe loc din cauza numeroaselor contestaţii care se depun şi a timpului lung necesar pentru soluţionarea lor. Acesta a mai adăugat însă că deocamdată, nu există cadrul legal care să permită sancţionarea celor care recurg la astfel de metode.

 

Codul fiscal, cel fără „egal"

O altă temă abordată a fost cea a Codului Fiscal şi a Codului Muncii. Oamenii de afaceri şi parlamentarii au fost de acord că cea mai modificată lege în România ultimilor 20 de ani a fost Codul Fiscal. "E grav că se schimbă foarte des regula jocului", a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Ioan Micula, amintind că este în proces cu statul român care a schimbat legea privind zonele defavorizate fără nicio justificare concretă. Preşedintele CCI Bihor a menţionat că agenţii economici trec printr-o perioadă dificilă, unul dintre motive reprezentându-l dobânda care trebuie plătită pentru împrumuturile luate de la bănci. "Dobânda de referinţă a BNR este de 6,5%, la care se adaugă comisioanele de risc şi toate celelalte, ajungându-se până la o dobândă de 20%. Ce poate face un agent economic când trebuie să plătească o astfel de dobândă?", a mai adăugat Ioan Micula. Acesta a cerut parlamentarilor sprijin pentru reducerea dobânzii de referinţă, dar şi să pregătească un pachet de legi pentru susţinerea mediului de afaceri, astfel încât să poată fi create noi locuri de muncă.

 

Reprezentantul investitorilor italieni a cerut şi el ca autorităţile locale şi centrale să fie mai sensibile la acordarea de facilităţi pentru investitorii străini, el remarcând şi faptul că sistemul bancar românesc nu încurajează investitorii străini să-şi deschidă afaceri în România.