Liberalii bihoreni s-au adunat ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a participa la prezentarea candidaţilor la alegerile locale. La eveniment au fost prezenţi cei doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, care au anunţat că aşteaptă ca atât la Oradea, cât şi la Consiliul Judeţean, liberalii să câştige alegerile la scor.

Cei doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, s-au aflat ieri la Oradea, unde au participat la prezentarea candidaţilor la alegerile locale din 5 iunie. La Oradea, din partea PNL va candida actualul primar, Ilie Bolojan, care ţinteşte al treilea mandat în fruntea municipalităţii, în timp ce la Consiliul Judeţean, cap de listă va fi viceprimarul Mircea Mălan. Înainte de lansarea candidaţilor, cei doi copreşedinţi liberali au anunţat că se aşteaptă ca PNL să câştige la scor alegerile atât cele pentru Consiliul Judeţean, cât şi cele pentru Primăria Oradea. Astfel, după ce a lăudat administraţia locală şi a remarcat "unul dintre cele mai ambiţioase proiecte" pe care municipalitatea orădeană are de gând să le implementeze - strategia integrată de informatizare a municipiului -, Alina Gorghiu a declarat că nu are alte aşteptări de la PNL Bihor decât "câştigarea judeţului şi a Oradiei la scor". Ea a recunoscut că aşteptările sunt mari, adăugând că "rezultatul de aici va fi unul foarte important, la care PNL se uită cu mare interes". La rândul său, Vasile Blaga a precizat că asta înseamnă că PNL Bihor trebuie să obţină un scor care să-i permită să formeze singur majorităţi atât în CJ Bihor, cât şi la Consiliul Local Oradea. "Asta nu înseamnă că nu suntem deschişi la discuţii cu alte partide", a adăugat Blaga. Liderul PNL a atras atenţia că nimeni nu are locul bătut în cuie pentru alegerile parlamentare din toamnă, cei care vor să candideze trebuind să se implice în campania electorală pentru alegerile locale. Reamintim că unul dintre copreşedinţii PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, este senator, iar celălalt, Cornel Popa, a renunţat la candidatura la CJ Bihor pentru un nou mandat în Parlament.

Copreședintele PNL s-a referit şi la primarii care au profitat de Ordonanţa 55 din 2015 şi au trecut la PSD, atenţionându-i că ar putea avea probleme. El i-a lăudat pe primarii PNL din Bihor pentru că "nu s-au lăsat cumpărați de Dragnea pe bani publici pentru a trece în barca PSD-ului", ba chiar au avut un scor electoral de felicitat pentru alegerea președintelui Klaus Iohannis, însă a precizat că, în ţară, aproape 500 de edili au trecut la social-democraţi, care sperau să câştige astfel alegerile prezidenţiale. "Veți spune că tot au pierdut. Așa este. Numai că vine acum Curtea de Conturi și spune ceea ce spunem noi de un an și jumătate. Că numai în cursul anului trecut fondul de rezervă la dispoziția primului ministru a fost majorat nejustificat și ilegal, spune Curtea, de 15 ori. Mai mult, banii au ajuns în cele 500 de primării cu titlu clar: cheltuieli curente și de capital, adică orice. Curtea (de Conturi -  n.red.) a înaintat toate aceste date DNA-ului și desigur, îmi pare rău, dar destui edili vor avea probleme pentru că așa înțelege PSD-ul să își creeze avantajele competitive și nici nu vrea să răspundă public de lucrul acesta", a declarat Blaga. De asemenea, el a menţionat că Curtea Constituţională a cerut revenirea la situaţia iniţială, însă "PSD nu doreşte asta, după cum nici luni nu a dorit să punem pe ordinea de zi proiectul legii alegerii primarilor în două tururi".

Pe de altă parte, Alina Gorghiu a declarat că liberalii nu vor renunţa la încercarea de a legifera alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar dacă şansele de izbândă sunt mici. De asemenea, copreşedintele PNL a precizat că dacă proiectul lui Liviu Dragnea numit Legea defăimării va fi adoptat, liberalii vor sesiza Curtea Constituţională.