Conflict deschis în comuna Cefa, unde primarul Alin Dumitru Bărnău a dezertat de la PSD şi va candida pentru PDL. Deputatul Sorin Ioan Roman, fost primar al comunei, îl acuză pe actualul  primar, pe care l-a susţinut în campania din 2009, că se se agaţă cu dinţii de fotoliul de primar al comunei Cefa. În acelaşi timp, soţia deputatului, Alexandra Roman este candidatul PSD la funcţia de primar.

„Fostul primar al comunei Cefa, Bărnău Dumitru Alin demis prin ordin al Prefectului deoarece şi-a depus candidatura din partea altui partid decât cel pe listele căruia a fost ales în actualul mandat, se agaţă cu dinţii de fotoliul de primar al comunei. Domnul Bărnău a cerut consilierilor PD-L să nu participe la şedinţa Consiliului Local de astăzi (sâmbătă, 5 mai-n.r.), şedinţă în cadrul căreia ar fi trebuit să fie validaţi doi consilieri ai PSD (în locul fostului viceprimar ce a ales aceiaşi cale politică cu primarul şi a unui consilier bolnav), după care ar fi trebuit să fie ales primarul care va asigura interimatul până la validarea alegerilor locale şi confirmarea în funcţie a viitorului primar ales al comunei Cefa" se arată într-un comunicat de presă transmis de la cabinetul parlamentar al parlamentarului bihorean. Deputatul PSD Sorin Ioan Roman susţine că „Este regretabil faptul că domnul Bărnău nu acceptă o stare de normalitate, stare care implică existenţa unui primar interimar. Probabil se teme că ar putea ieşi la suprafaţă anumite aspecte mai puţin licite din activitatea domiei sale, nu văd de ce alceva ar avea o asemenea poziţie. Noii colegi ai domnului Bărnău sunt obişnuiţi cu astfel de practici, sabotajul comunităţii fiind politică de partid a PD-L. În urmă cu trei ani în urma unui astfel de sabotaj Primăria nu a putut depune un proect pentru realizarea reţele de canalizare în întreaga comună, lucrarea fiind realizată acum parţial." Astfel, lipsa unui primar va amâna şi acordarea salariilor în Primăria Cefa, angajaţii fiind nevoiţi să aştepte până ce va exista un interimar care să aprobe statele de plată.

Rromi forţaţi să-şi retragă candidatura?!

În acelaşi timp, staful de campaniei al nevestei deputatului bihorean a transmis un alt comunicat de presă în care semnalează un alt „abuz" al primarului Bărnău. „După ce la Cefa, în afară de USL, PPDD şi PDL au depus liste şi Alianţa Civică Democratică a Romilor şi Partida Rromilor Pro Europa, în cursul zilei de ieri (joi, 3 mai-n.r.) cei înscrişi pe listele Alianţei Civice Democratice a Rromilor şi-au retras candidaturile în masă, la ora 12.00 rămânând pe listă doar 5 candidaţi din 14. Foştii candidaţi şi-au motivat demersul afirmând că nu au ştiut că vor fi candidaţi (deşi au semnat o declaraţie de acceptare a candidaturii) şi vor face concurenţă domnului Bărnău, actualul edil al comunei, fost membru al PSD şi candidat din partea PDL" se arată în comunicat. „Este binecunoscut în comună faptul că domnul Bărnău a făcut presiuni asupra romilor înscrişi pe liste, spunându-le că dacă nu-şi retrag candidaturile nu vor mai primi alimente „pe caiet". Fără a înţelege principiile de funcţionare a democraţiei,dreptul de a alege şi a fi ales domnul Bărnău are o atitudine ostilă faţă de cei ce doresc să-l contracandideze, de acelaşi tratament „beneficiind" şi singura candidată a UDMR pentru Consiliul local" se arată în comunicatul candidatei Alexandra Roman. În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura şi cu primarul demis Alin Dumitru Bărnău, dar ambele numere de telefon la care răspundea acesta erau nealocate.