Din dorinţa de a câştiga de partea sa mediul de afaceri orădean, în ultima şedinţă a Consiliului Local, viceprimarul cu atribuţii de primar, Mihai Groza, a prezentat trei proiecte privind înfiinţarea Comisiei de dialog economic, crearea unui parc industrial pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi asigurarea transparenţei în achiziţii publice.

Comisia de dialog economic ar avea rolul să intermedieze comunicarea dintre oamenii de afaceri orădeni şi administraţia locală, acuzată în repetate rânduri de mediul de afaceri ca fiind "ostilă". Consilierii PNL l-au acuzat, însă, de plagiat pe Groza, în condiţiile în care ei susţin că au adresat Primăriei, în repetate rânduri, cereri pentru susţinerea mediului de afaceri. "Am solicitat deschidere faţă de agenţii economici încă de acum patru ani. Acum aceste măsuri au un caracter pur electoral", a precizat consilierul Mihai Manea. În replică, Groza i-a adus la cunoştinţă faptul că "din moment ce aceste propuneri nu au fost înregistrate la CLO, nu se pot lua în considerare". Nici reprezentanţii Federaţiei Patronilor Bihor nu s-au arătat prea încântaţi de propunerile venite în favoarea lor din partea lui Groza, atâta timp cât nu au fost consultaţi. "Cerem ca proiectele privind înfiinţarea parcului industrial pentru IMM-uri şi cel pentru transparenţă în achiziţii publice să fie amânat până ce vom fi şi noi invitaţi la dezbateri", a precizat Ioan Lucian, directorul Federaţiei Patronilor Bihor. Dovadă că preocuparea lui Groza faţă de nevoile mediului de afaceri este doar formală a fost faptul că, la fel ca şi în alte rânduri, nu a dat curs solicitării reprezentanţilor FPB pentru dezbaterea în mod public a materialelor care îi privesc direct. În consecinţă, fără să fie consultaţi dacă sunt sau nu mulţumiţi de iniţiativa executivului, reprezentanţii IMM-urilor vor fi nevoiţi să accepte înfiinţarea unui parc industrial pe strada Uzinelor. Terenul în cauză va fi scos la licitaţie, cumpărătorii urmând să achite contravaloarea suprafeţei în termen de 3 ani de la semnarea contractului.
Un alt proiect controversat a fost cel privind asigurarea transparenţei în achiziţii publice - o măsură tardivă, aplicabilă numai pe jumătate, în condiţiile în care executivul nu a prevăzut decât publicarea, pe paginile de web ale Primăriei şi instituţiilor subordonate, a anunţurilor de publicitate, nu şi a contractelor ce se încheie în urma acestor proceduri. Groza a propus şi înfiinţarea unei comisii de monitorizare a achiziţiilor publice, o structură care nu-şi are rostul, în condiţiile în care legea prevede condiţii clare pentru o atare activitate. Problema e că tocmai subordonaţii lui Groza sunt cei care nu respectă prevederile impuse de lege pentru asigurarea transparenţei, astfel că soluţia propusă de el este nu sancţionarea acestora, ci înfiinţarea unei comisii care... să le facă treaba. "Există câte un compartiment de achiziţii la nivelul fiecărei instituţii. Să înţelegem că până acum nu a fost transparenţă în achiziţii?", s-a întrebat consilierul Petru Lezeu. Nici colegul său de partid, Mihai Manea, nu s-a arătat prea mulţumit de modul superficial în care Groza vrea să asigure transparenţa în acest domeniu. Nicăieri în proiectul de hotărâre nu se face referire la obligaţia municipalităţii şi a instituţiilor subordonate de a face publice, pe site-ul Primăriei şi ale instituţiilor, contractele încheiate în urma finalizării acestor licitaţii.

În consecinţă, Manea a solicitat ca toate contractele încheiate de PMO în ultimii patru ani să fie postate pe site-ul Primăriei. Cu toate acestea, propunerea lui nu a fost inclusă în proiectul de hotărâre. Că tot vorbeam despre transparenţă...