PSD a reclamat la Avocatul Poporului ordonanţa de urgenţă prin care a fost aprobată organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile locale şi folosind aceeaşi infrastructură. Anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, duminică seara. 

„Am văzut că se preocupă Guvernul, mai nou, de a adopta o ordonanță prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeași zi cu alegerile locale și în aceleași secții de vot. De ce e urgentă asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului”, a declarat Liviu Dragnea, adăugând că „domnul Bolojan, primarul de la Oradea” vrea să „folosească referendumul local pentru a cheltui bani din bugetul primăriei în campania electorală, ceea ce e ilegal”. PSD îi cere lui Victor Ciorbea să sesizeze la rândul său Curtea Constituţională pe problema ordonanţei care a schimbat Legea privind organizarea și desfășurarea referendumurilor. Declarațiile lui Liviu Dragnea vin la doar câteva zile după şedinţa de Guvern în care, printr-o ordonanţă de urgenţă, s-a aprobat organizarea unor referendumuri locale odată cu alegerile locale. Decizia a fost adoptată în ciuda unor recomandări de la CCR şi Comisia de la Veneţia, cu privire la evitarea suprapunerii unor tipuri diferite de scrutin. Prin această acţiune, social-democraţii vor să spulbere planurile  primarului Ilie Bolojan, care este la a treia tentativă de a-i convinge pe orădeni să voteze unirea Oradiei cu Sînmartinul. Astfel, social-democratii mizează pe faptul că, la precedenta modificare a legii referendumului, CCR a stabilit că schimbările nu pot fi aplicabile referendumurilor organizate în decurs de un an de la dată intră̆rii în vigoare a legii modificatoare.

Ciuma roşie

Liderul PMP Bihor, Daniel Meze (foto), a criticat decizia PSD de a contesta Ordonanţa de urgenţă, spunând că este „un exemplu clar de ciumă roşie a PSD”. „Domnul Mang cu siguranţă a dat un telefon domnului Dragnea. Iată un exemplu clar de ciumă roşie a PSD care a blocat dezvoltarea acestei ţări timp de douăzeci şi ceva de ani. Este exemplul clar prin care se blochează dezvoltarea unei administraţii publice locale, pentru că comuniştii - şi aici nu exagerez - blochează în mentalitatea lor de retrograzi ce sunt dezvoltarea unei comunităţi locale”, a menţionat Daniel Meze. Liderul PMP i-a îndemnat pe toţi orădenii care au votat cu PMP să voteze „Da” la referendumul din 5 iunie.