Patru liberali au fost schimbaţi în Guvernul USL, la propunerea PNL. Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că liberali nu se pregătesc să iasă de la guvernare, ci "să intre la guvernare, mai serios". Remanierea liberală vine după un lung şir de miniştri schimbaţi (cazul de la Cultură), sau condamnaţi (la Transporturi).

Liderul PNL a anunţat ieri oficial nominalizările în Guvern: Klaus Iohannis - vicepremier şi ministru de Interne, Teodor Atanasiu - ministru al Economiei, Eugen Nicolăescu - ministru de Finanţe, Cristian Buşoi - ministru al Sănătăţii. Antonescu a făcut acest anunţ, după şedinţa BPN al PNL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de cei nominalizaţi. În acest context preşedintele PNL a comentat ipoteza ieşirii de la guvernare a liberalilor, afirmând că "nu se va ieşi de la guvernare, abia se intră mai serios", însă a admis că este posibil un nou vot în Parlament pentru validarea Guvernului. Pe de altă parte, Antonescu a fost întrebat dacă nominalizările făcute de PNL, care presupun decuplarea funcţiei de vicepremier de cea de ministru de Finanţe pentru a fi asociată celei de ministru de Interne, nu va necesita un nou vot de încredere în Parlament. "Credeţi că e o problemă pentru o majoritate de 70 şi nu ştiu cât la sută? E posibil", a precizat preşedintele PNL. Acesta a precizat că aşteaptă de la Teodor Atanasiu, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, să construiască rapid, împreună cu premierul şi viitorul ministrul de Finanţe, Eugen Nicolăescu, soluţii pentru Roşia Montană şi pentru regimul exploatărilor. "Aştept şi aşteptăm de la domnul Atanasiu, un om cu experienţă ministerială la Ministerul Apărării şi în fruntea AVAS, să atace marile probleme care ţin de privatizări, marile probleme şi marile proiecte care ţin de perspectiva reindustrializării României, să construiască împreună cu colegii de Guvern, cu premierul, ministrul Finanţelor, formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice, între care Roşia Montană, între care regimul exploatărilor în general şi aşa mai departe", a spus Antonescu. La rândul său, Atanasiu a spus că rolul său va fi de a implementa politicile publice liberale, care pot duce la recuperarea decalajelor economice faţă de celelalte ţări.

Procedurile legale

În altă ordine de idei, primarul Sibiului, nominalizat drept candidat la MAI, este în incompatibilitate constituţională. Constituţia României prevede, la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru. Totodată, Legea 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, menţionează, la articolul 87, incompatibilităţile funcţiei de primar. Potrivit alineatui 2 al articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele ţării revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. În acelaşi articol se arată că dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.