Secţiile speciale, cele mai aglomerate
La cele patru secţii speciale din municipiul Oradea forfota alegătorilor s-a înteţit în jurul amiezii. Cu o singură excepţie, la secţia 147 S din Staţia CFR Oradea, unde alegătorii au format cozi consistente încă din jurul orei nouă dimineaţa. La ora 19.00, în cele patru secţii speciale din Oradea votaseră 1.770 alegători pentru alegerea preşedintelui şi 1.649 pentru referendum.
În jurul amiezii secţia de votare era plină, alegătorii aşteptând încolonaţi să le vină rândul la completarea declaraţiilor pe proprie răspundere. În plus, nerespectând recomandările primite de la BEJ, membrii secţiei de votare au permis accesul în incintă a zeci de alegători care stăteau la coadă, deşi în sală trebuiau admişi maximum cinci. Situaţia s-a reglementat odată cu deplasarea la Gară a judecătorului Cristian Monenci, care a decis, după ora 14.00, restricţionarea accesului la grupuri de maxim cinci persoane o dată. Măsura a nemulţumit pe destui alegători care au renunţat să aştepte în frig să le vină rândul să voteze. Chiar şi în jurul orei 19.00 când votaseră deja peste 600 de alegători, în gară era aglomeraţie, peste o sută de persoane stând la coadă afară pentru a vota.
Bolnavii-alegători, uitaţi în spitale
La secţia 144 S de la Spitalul Clinic Judeţean Oradea votarea a decurs fără incidente. Problemele ivite aici au fost de altă natură. Bolnavii netransportabili internaţi în spital, orădeni sau din alte localităţi, nu au putut să-şi exercite dreptul la vot din cauza unei anomalii din legea pentru alegerea preşedintelui. Astfel, bolnavii netransportabili internaţi în spitale puteau vota cu urna specială doar dacă unitatea medicală se află în raza teritorială a secţiei de votare la care aceştia sunt arondaţi potrivit domiciliului. "Sunt foarte mulţi bolnavi netransportabili doar la secţia la care lucrez, Ortopedie, care şi-au manifestat intenţia de a vota. A trebuit să le explicăm că nu avem nicio vină pentru că nu vine urna mobilă. Am înţeles că ar fi o scăpare a legii, nu ştim nici noi prea multe", ne-a declarat I.C., cadru medical.
Studenţii s-au prezentat în număr mare
La cele două secţii speciale amenajate la Universitatea Oradea şi campusul universitar Emanuel din Nufărul studenţii au venit în număr mare la vot. "Foarte mulţi tineri, peste 90% dintre cei care s-au prezentat până la ora 15.00 la secţia de vot au fost studenţi, e un lucru îmbucurător", ne-a declarat Mariana G., preşedintele secţiei 146 S de la Universitatea Emanuel.
"Începând cu orele amiezii au început să vină la vot şi studenţii. În general tinerii au venit la vot, dar şi alte persoane care nu au domiciliul în Oradea", ne-a declarat Ioana Luca, preşedintele secţiei 145 S de la Universitatea Oradea. Până în jurul orei 19.00 aici votaseră 590 de alegători, lumea continuând să vină la vot.
Sectiile de vot speciale sunt o bataie de joc si o frauda electorala evidenta.