Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat ieri că susţinerea de către consilierii judeţeni social-democraţi a proiectului de reorganizare a instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean a venit în urma mai multor discuţii purtate între conducerile PNL, UDMR, PSD şi PDL. Potrivit lui Mang, la întâlniri, cei doi vicepreşedinţi ai CJ Bihor au afirmat că decizia este necesară deoarece administraţia judeţeană este în pragul falimentului.

"Votul dat de consilierii judeţeni PSD a fost pentru eficientizarea instituţiilor de cultură din Bihor", a declarat, ieri, liderul PSD Bihor, adăugând că social-democraţii au dat un cec în alb conducerii CJ Bihor prin susţinerea propunerii de desfiinţare a Teatrului de Stat Oradea şi a Teatrului Arcadia şi înfiinţare a Instituţiei de Spectacole "Iosif Vulcan", respectiv a Instituţiei de Spectacole "Szigligeti Ede". Mang susţine că reorganizarea instituţiilor de cultură nu va aduce schimbări din punct de vedere artistic, ci financiar prin reducerea a 80 de locuri de muncă aferente celor două teatre, dar şi Filarmonicii. "Economiile vor fi semnificative. Actorii şi artiştii nu vor fi afectaţi", consideră Ioan Mang. De asemenea, acesta nu consideră că prin înfiinţarea a două instituţii pe criterii etnice nu se realizează o segregare, deorece şi până acum la nivelul celor două teatre existau secţii separate. Mang a ţinut să dezmintă zvonurile potrivit cărora nou creata instituţie "Iosiv Vulcan" va părăsi clădirea teatrului pentru a se muta sub Pasajul Vulturul Negru în locul Teatrului Arcadia. "Nu este adevărat. Nu s-a discutat aşa ceva", a declarat liderul PSD Bihor care a confirmat faptul că social-democraţii au decis să sprijine propunerea PNL şi UDMR de reorganizare a instituţiilor culturale în urma mai multor întâlniri purtate între conducerile PNL, UDMR, PDL şi PSD. "Conducerea actuală a Consiliului Judeţean ne-a spus că administraţia este în pragul falimentului şi că trebuie luate măsuri drastice", a declarat Ioan Mang, care a menţionat că prin conducerea CJ Bihor s-a referit, de fapt, la cei doi vicepreşedinţi - Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc. Potrivit lui Mang, în ultimele zece zile au avut loc "cam trei - patru întâlniri pe acest subiect". "Dacă ne opuneam ieri (n.r. - joi) ar fi spus că nu i-am lăsat să-şi facă treaba", a afirmat Ioan Mang.

Singura critică adusă de preşedintele PSD Bihor a fost referitoare la faptul că directorii Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia nu au fost informaţi înainte de şedinţa de consiliu despre ceea ce urmează să se întâmple.