Rezultatele obţinute de UDMR în judeţul Bihor la alegerile din 9 iunie sunt mult mai bune decât în urmă cu patru ani, Uniunea reuşind să recâştige conducerea Primăriei Municipiului Marghita şi să câştige conducerea a 20 de primării, a declarat luni, în conferinţă de presă, liderul UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila.

 

„Mulţumim tuturor celor care s-au prezentat la urne, echipei UDMR cu care am lucrat atât la nivel local, cât şi judeţean. Este un rezultat mai bun decât acum patru ani, atât în judeţ, cât şi în Oradea. Este cert că numărul de primari pe care i-am avut, adică 21, va fi păstrat, poate chiar 22, deoarece încă nu s-au încheiat toate procesele-verbale. Un câştig pentru noi este municipiul Marghita, care, după patru ani, a fost recâştigat de candidatul UDMR Demien Zsolt, cu 1.000 de voturi diferenţă faţă de primarul în exerciţiu”, a precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, Marghita (oraşul de origine al senatorului Cseke Attila) a fost condus de UDMR în alte trei mandate anterioare, în perioadele 2004 - 2008 şi 2012 - 2020. Tot aici, în urma votului de duminică, UDMR va avea majoritate în Consiliul Local, însă, aşa cum au procedat în mandatele anterioare când era primar UDMR, viceprimarul va reprezenta comunitatea românească.

„Deşi votul ne-ar permite, în niciun caz nu vom impune un viceprimar de la UDMR. Ambele comunităţi trebuie să fie reprezentate la nivelul conducerii Primăriei Marghita. Este o chestiune de normalitate pe care am făcut-o de fiecare dată când am condus acest municipiu", a subliniat Cseke.

Din cele patru municipii din judeţ, UDMR a mai câştigat, pe lângă Marghita, conducerea Primăriei Salonta, a oraşului Valea lui Mihai (10 mandate) şi a altor 18 comune. În oraşul Săcueni, cu primar UDMR de patru mandate până acum, luni se renumără voturile, deoarece a pierdut la patru voturi diferenţă de contracandidatul de la Alianţa Maghiarilor din Transilvania (AMT).

Din totalul primăriilor câştigate de UDMR, trei localităţi cu populaţie majoritar română au votat un primar etnic maghiar: Marghita, Tăuteu şi Lugaşu de Jos. Majoritatea sunt uat-uri cu populaţie predominant maghiară, precum Diosig, Borş, Paleu, Sâniob, Sălacea, Tarcea, Biharia.

Deputata Biro Rozalia, candidată la funcţia de primar al municipiului Oradea, a obţinut doar 13,83% din voturile orădenilor, pe locul doi după Florin Birta (PNL), 68,57%.

Pentru Consiliul Judeţean, UDMR a primit cu 19.000 de voturi mai mult decât în urmă cu patru ani, cu 11.000 de voturi în plus la preşedinte şi cu 9.000 pentru consilieri. Astfel, va avea cu un consilier judeţean în plus, de la 6 la 7 în noul mandat.

La Consiliul Local Oradea, UDMR a adunat cu peste 3.000 de voturi în plus, ceea ce îi dă dreptul la cinci consilieri locali.

Pentru Parlamentul European, potrivit liderului Cseke, judeţul Bihor contribuie cu circa 55.000 de voturi, ceea ce înseamnă cam 11% din targetul naţional, de 500.000 de voturi, stabilit de conducerea UDMR.