Săptămâna trecută, a fost lansat proiectul Detectorul de Minciuni prin care Freedom House România vrea să stimuleze un discurs politic și instituțional responsabil în media. Este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

Vor fi alese declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și vor fi verificate cât sunt de de corecte.

„Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor”, susțin inițiatorii proiectului.     

Acesta se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM.

„Pentru că dorim și o schimbare de mentalitate și o responsabilizare a actorilor ce pot influența fenomenul de dezinformare, vom recurge și la demersuri bazate pe folosirea dreptului la replică, dar și sesizarea instituțiilor competente în sancționarea abaterilor. Cel mai important ajutor îl vom primi din partea cititorilor și a celor care vor avea încredere în noi și ne vor raporta potențialele dezinformări din media pe platforma online detectoruldeminciuni.presshub.ro. Aici se regăsesc subiecte din media verificate de echipa noastră de jurnaliști, dar și detalii legate de proiect și de modul de lucru”, mai spun inițiatorii proiectului.

Detectorul de Minciuni a fost lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.