Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a anunţat că în acest an judeţul Bihor va primi fonduri de două ori mai mari decât cumulat în ultimii patru ani. Mai exact, Blaga susţine că judeţul nostru va primi aproximativ 200 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care, anul trecut, an electoral, în Bihor au ajuns 36 miliarde lei vechi. Ministrul bihorean a atras atenţia însă că banii vor veni doar pe proiecte concrete.

Prezent ieri la Oradea, ministrul Dezvoltării Regionale a declarat că cel mai mare proiect gestionat de instituţia pe care o conduce este Programul Operaţional Regional (POR). "Aş vrea ca şi Oradea să se regăsească pe una dintre axele POR, probabil axa numărul 5, la fel ca Arad şi Alba Iulia", a precizat Vasile Blaga, adăugând că ar putea fi depuse proiecte pentru refacerea Centrului Civic. "Prioritatea priorităţilor, dacă pot să zic aşa, pentru Ministerul Dezvoltării este dezvoltarea echilibrată a României folosind fonduri nerambursabile", a menţionat ministrul bihorean, care a adăugat că întregul buget al Ministerului Dezvoltării Regionale este construit numai pe bază de proiecte. În ceea ce priveşte judeţul Bihor, Vasile Blaga a precizat că a avut discuţii atât cu primarul Ilie Bolojan, cât şi cu prefectul Gavrilă Ghilea, cu privire la fondurile care vor ajunge aici. Singurul cu care nu a discutat a fost preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, pe care l-a anunţat însă că marţi va fi semnată ordonanţa privind alocarea banilor pentru judeţul Bihor. "Nu mă împiedică în niciun fel apartenenţa sa politică. Voi face tot posibilul, în limite rezonabile, să sprijin proiectele din Bihor", susţine Blaga, adăugând că, pentru infrastructura de interes judeţean şi local, Bihorul va primi în acest an de două ori mai multe fonduri decât în ultimii patru ani în total. "Aproximativ 200 miliarde lei vechi vor veni în Bihor, în timp ce anul trecut, an electoral, au venit doar 36 miliarde lei vechi. L-aş ruga pe domnul Ţîrle să nu facem politică de partid cu banii publici. Prima dată facem ordine şi dreptate cu ce s-a întâmplat anul trecut", a avertizat Vasile Blaga, făcând referire la faptul că, printr-o ordonanţă de urgenţă emisă de precedentul Guvern, miliarde de lei vechi au ajuns în judeţul Bihor, banii îndreptându-se însă spre localităţile cu primari liberali şi UDMR, ocolindu-le pe cele cu primari PD-L. "Banii vor veni pe proiecte clare", a atras atenţia ministrul Dezvoltării Regionale.
Întrebat ce părere are despre Aeroportul din Oradea, Vasile Blaga a declarat că, în opinia sa, acesta ar trebui mutat, deoarece în prezent Oradea se dezvoltă tocmai în jurul actualului amplasament al acestuia, iar din cauza cerinţelor speciale cerute de apropierea de Aeroport, există o limită cu privire la înălţimea noilor clădiri.

Vasile Blaga a dat ca exemplu pozitiv judeţele Arad şi Timiş, care au decis să construiască un aeroport comun între cele două reşedinţe de judeţ. "Dacă vrem un aeroport mic, să ajungem în cinci minute la el, s-ar putea să nu avem noroc în viaţă", consideră ministrul Vasile Blaga.