Bihorenii au avut pentru o zi puterea în mâna lor

Peste 500.000 de bihoreni au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali, preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii judeţeni care le vor reprezenta interesele în următorii patru ani. Din păcate, nici aceste alegeri locale nu au adus prea mulţi alegători la cele 614 secţii de votare amenajate pe întreg teritoriu judeţului Bihor.

Debut cu stângul...
Procesul de votare a debutat cu mai multe nereguli semnalate fie de preşedinţii secţiilor de votare, fie de observatorii Asociaţiei Pro Democraţia. Astfel, în comunele Cefa şi Lăzăreni, s-a constatat că numărul buletinelor de vot pentru Consiliul Judeţean era mai mic decât necesarul. Problema a fost însă remediată. Nu puţine au fost nici neregulile constatate de către observatorii independenţi trimişi în judeţ de Asociaţia Pro Democraţia şi Fundaţia Ruhama. Alina Cotuna, observator independent din partea Fundaţiei Ruhama, a precizat că la Diosig, observatorului APD nu i s-a permis accesul în secţia de votare pe motiv că acreditarea nu era ştampilată de Biroul Electoral Judeţean (BEJ). Problema a fost remediată, BEJ recunoscându-şi greşeala. Tot la Diosig, cetăţenii au reclamat faptul că PSD şi Partida Romilor făceau campanie electorală în apropierea secţiei şi ameninţau cu bâte. La Aleşd, preşedintele unei secţii de votare nu a permis ca persoanele analfabete să fie însoţite în cabina de vot, cu toate că legea dă dreptul însoţitorilor să facă acest lucru. La Salonta, la una dintre secţiile de votare, s-a spart o urnă, însă buletinele vot nu s-au împrăştiat. Problema a fost remediată de membrii biroului secţiei de votare, urna fiind sigilată din nou.

Cu musca la... votat
O altă sesizare ajunsă la BEJ vizează reclamaţia unei femei din Homorod, care susţine că votul i-a fost influenţat de însoţitorul său. "S-a făcut o reclamaţie la biroul de circumscripţie, care a făcut o întâmpinare către secţia de votare unde s-a întâmplat incidentul, pentru a soluţiona reclamaţia. În cazul în care reclamantul nu este mulţumit de soluţia dată, va putea face contestaţie la biroul de circumscripţie", a declarat preşedintele BEJ, Loreley Mirea. Observatorii Pro Democraţia au anunţat că au mai primit o sesizare din Tămăşeu, potrivit căreia membrii secţiilor de votare întocmeau liste speciale cu persoanele care nu au reuşit să ajungă la vot. De asemenea, observatorii APD au sesizat faptul că la Sânmartin procesul de votare a fost îngreunat. APD susţine că deşi legea prevede ca în cazul în care sunt mai mult de 2.000 de alegători, trebuie înfiinţate două secţii de votare, în Sânmartin numărul celor cu drept de vot arondaţi la singura secţie de votare din localitate era de peste 2.600. Din acest motiv, alegătorii au fost nevoiţi să aştepte minute în şir până li s-a permis să intre în secţie.

Cu urna mobilă în... cimitir
Şi Filiala PSD Bihor a depus o sesizare la BEJ. Social-democraţii au semnalat faptul că în comuna Popeşti o persoană a dus la secţia de votare 10 cereri pentru deplasarea urnei mobile. La o verificare atentă a acestor cereri, s-a constatat că una dintre ele era făcută de către o persoană (Juca Veronica) care decedase în urmă cu doi ani. O altă cerere era semnată de către Zsarka Josipe, însă acesta nu recunoaşte că ar fi transmis o asemenea cerere.

Când fu tuş, nu fu ştampilă
În altă ordine de idei, la orele amiezii, la secţia de votare nr. 58, amenajată la Facultatea de Textile şi Pielărie, de pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, preşedintele biroului făcea campanie împotriva PNL. Un cetăţean a reclamat că dacă pune ştampila pe buletinul de vot se imprimă şi pe celelalte pagini şi a întrebat, în acest caz, de unde vor şti cei de acolo cu cine a votat. Preşedintele secţiei i-a replicat, însă, că dacă nu-i convine să meargă să se plângă la PNL, care ar fi vinovat de acest lucru. Incidentul a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean, care, cu toate că a recunoscut că acesta poate fi un caz penal, s-a mulţumit să-l atenţioneze doar verbal pe preşedintele secţiei de votare. "Am discutat cu preşedintele şi i-am recomandat să-şi păstreze pentru el opţiunile electorale", a declarat preşedintele BEJ, Loreley Mirea.

N-aduce anul ce aduce SEP-ul
Ieri şi sâmbătă a fost agitaţie mare la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din Oradea. În aceste zile, cetăţenii au avut posibilitatea să obţină cărţile de identitate într-un timp mult mai scurt decât în mod normal. Astfel, o aşteptare de patru zile s-a transformat într-o aşteptare de doar câteva ore, până la intrarea în posesia noului act de identitate. De această prevedere legală au profitat peste 110 persoane, unii dintre ei având actele de identitate expirate, în unele cazuri, de mai bine de zece ani. Pentru posesorii unor astfel de acte de identitate cu termene de expirare mult depăşite au fost aplicate amenzi.

Bihorul, la sat fruntaş
Pe tot parcursul zilei, rata de participare la vot a bihorenilor a fost destul de scăzută. Dacă ne raportăm, însă, la procentul naţional, putem spune că bihorenii au fost mai conştiincioşi decât alţii. Astfel, la ora 10.00, prezenţa la urne era de 7,85%, ceea ce ne situa pe locul 17 pe ţară. În mediul urban, ocupam, la acea oră, locul 9, cu o prezenţă de 6,65%, în timp ce în mediul rural ocupam locul 17, cu 9,24%. La ora 14.00, media pe judeţul Bihor era de 25,94%, procent care situa judeţul nostru pe locul 11 pe ţară în privinţa prezenţei la vot. În mediul rural, ocupam locul 13 pe ţară cu un procent de 30,92%, iar la mediul urban, locul 12, cu 21,62%. Ultima raportare înainte de închiderea urnelor se referea la prezenţa la ora 17.00, când, în judeţul Bihor, se prezentaseră la vot doar 38% dintre persoanele înscrise pe listele permanente. În mediul rural, prezenţa de 47,21% a poziţionat judeţul Bihor pe locul 8 pe ţară, în timp ce mediul urban ocupa locul 15, cu o prezenţă de 30,2%.

După slujbă, "spovedania"...
În secţiile din Oradea, cel mai mare aflux de persoane s-a înregistrat în jurul amiezii, după ce oamenii s-au întors de la biserică. Totuşi, au fost cazuri în care unele persoane s-au dovedit nerăbdătoare să-şi exprime votul, ele prezentându-se la secţiile de votare de care aparţin cu 15 minute înainte de deschiderea acestora. Cei mai mulţi care au votat au fost persoane de vârsta a treia, ei dovedindu-se, ca de fiecare dată, cetăţeni model, preocupaţi de cine va conduce primăria, respectiv Consiliul Judeţean. "Am votat pentru că vreau să beneficiez, în continuare, de facilităţile oferite de Primărie. În plus, mi-aş dori să se înfiinţeze mai multe cămine pentru bătrâni", ne-a declarat o pensionară din Oradea. Cererile pentru urnele mobile nu au fost deloc numeroase, în schimb, la secţia nr. 67, din cadrul Liceului reformat "Lorantffy Zsuzsanna", a fost solicitată urna specială pentru 33 de deţinuţi de Penitenciarul Oradea şi din arestul Poliţiei. Aceştia au votat chiar de la ora 7.00, când şi-a deschis porţile secţia de votare.

În altă ordine de idei, toţi membrii birourilor secţiilor de votare din Oradea au primit un meniu în valoare de 7 lei, mâncarea fiind pregătită de cantina Centrului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Oradea. Pachetele, care conţineau orez cu legume, pulpe de pui, un măr, o cafea, pâine şi 1,5 l apă, au fost distribuite cu sprijinul Biroului Electoral de Circumscripţie al muncipiului Oradea (BEM).