Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Anul acesta, vom sărbători Rusaliile duminică, 20 iunie.

Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Anul acesta, vom sărbători Rusaliile duminică, 20 iunie.
Dumimică, 6 iunie, prima duminică din lună, a 6-a după Paști, a vindecării orbului din naștere, la Mănăstirea Izbuc se va săvârși taina Sf. Maslu.
Duminică în localitatea Tomnatic, la răscrucea drumurilor din Valea Mierai s-a sfinţit o troiţă ridicată cu sprijinul familiei Gardan Ştefan, al primăriei comunei Vadu Crişului şi al bisericii ortodoxe din Tomnatic. La eveniment pe lângă săteni au fost prezenţi autorităţile locale şi mulţi invitaţi din zonă.
La Stâna de Vale, Bihor, miercuri, 2 iunie, se va sfinți locul și piatra de temelie pe care va fi construită Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale, ce va avea hramul „Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici”.
Astăzi, 21 mai, îi sărbătorim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, singurii sfinţi mamă şi fiu. Fiul lui Constanţiu şi al Elenei, Constantin a trăit pe vremea împăratului Diocleţian, când persecuţiile anticreştine au atins apogeul. Constanţiu avea sub stăpânirea sa ţinuturi întinse: Galia, Spania şi Britania.
În vinerea Săptămânii Luminate, 7 mai 2021, cu prilejul praznicului Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Izbuc, cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, și-a serbat hramul cel vechi.
Este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Fecioarei Maria.
Sfânta Mănăstire Izbuc își prăznuiește și în acest an, de Izvorul Tămăduirii, prima vineri după Paști, unul din hramurile principale, fiind așteptați să participe la sărbătoare, credincioşi ortodocşi din Bihor, dar şi din alte colţuri ale ţării.
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care prăznuim îngroparea trupească a Mântuitorului.
Vinerea Mare este ziua de doliu a Bisericii, pentru că în această zi a fost răstignit Iisus Hristos. De aceea, în această zi, în nicio biserică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie şi se recomandă ajunarea desăvârşită.