Prin decret episcopal, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a ridicat Biserica Mănăstirii Franciscane „Adormirea Maicii Domnului” la rang de Sanctuar.

 

Prin decretul cu nr. 843 din 09.08.2018, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a ridicat la rang de Sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Str. Corneliu Coposu nr. 2A, încredinţată păstoririi călugărilor Franciscani Minori Conventuali.

Primul rector al „Sanctuarului Eparhial Maica Domnului” este Pr. Iulian Robu OFMConv.

Din data de 10 martie 2009, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a primit darul Indulgenţei plenare. Pentru dobândirea Indulgenţei plenare, credincioşii, într-un spirit de căinţă autentică, trebuie să fie spovediţi şi să primească Sfânta Împărtăşanie şi să se roage la intenţiile Sfântului Părinte Papa, îndepărtându-se de orice formă de păcat, chiar şi de cel venial.

Programul religios dedicat Hramului Sanctuarului este următorul: marţi, 14 august, la ora 17.00 - Paraclisul Maicii Domnului, 18.00 - Sfânta Liturghie, 19.15 - Procesiune prin oraş cu Statuia Fecioarei Maria, 21.00 - Calea Sfintei Cruci, 22.00 - Sf. Liturghie, 23.00 - Binecuvântare Euharistică; miercuri, 15 august, 08.00 - Sf. Liturghie, 10.00 - Sfânta Liturghie Arhierească, 11.30 - Procesiune în jurul Sanctuarului cu Statuia Fecioarei Maria.

Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, încă de la începuturi a fost încredinţată păstoririi franciscanilor din Ordinul Fraţilor Minori Conventuali din România. În 1993, la cererea şi dorinţa episcopului greco-catolic de Oradea, Vasile Hossu, Pr. Ştefan Tătaru preia lucrările începute la biserica închinată Maicii Domnului din Oradea pe teritoriul fostului cimitir Olosig o termină de construit şi inaugurează primul pelerinaj în 1994. De atunci, mii de credincioşi de diferite confesiuni îi trec pragul. Se continuă astfel apostolatul încredinţat franciscanilor încă din 1929 de Episcopul Valeriu Traian Frenţiu. Episcopul Hossu încredinţează, prin act oficial, grija acestei biserici preoţilor franciscani de rit oriental.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1992 - 1994, după un proiect canadian. Construcţia a început în anul 1992, iar în 1993 franciscanii au finalizat lucrările. Biserica a fost sfinţită în 4 octombrie 1994, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica este împodobită de un vitraliu care înfăţişează „Cina cea de taină” şi este unic în ţară, nu numai prin dimensiunile sale, ci, mai ales, prin modul în care a fost realizat. Lucrarea are formă de trapez, având la baza de jos 12 metri, iar la cea de sus, 4 metri. Realizarea lucrării s-a făcut cu sprijinul credincioşilor parohiei şi a altor binefăcători. S-au montat şi alte vitralii, reprezentându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, precum şi scenete din viaţa Fecioarei Maria sau pe diferiţi sfinţi. În data de 15 august 2017 s-a sfinţit masa Sfântului Altar, după ce a fost rezidită.

Eugen IVUȚ