Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 1 iunie, la Catedrala Episcopală Ortodoxă cu hramul „Învierea Domnului” din Oradea, situată în Centrul Civic, a avut loc cea de-a patra ediție a simpozionului „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni” (ITOB 2019), eveniment la care au fost invitați peste 600 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind din 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii.

 

Municipiul Salonta a fost reprezentat de o delegație formată din tinerii Remus Mircea Petrache (absolvent, XII B), Xenia Iulia Caramente (XI B), Daniel Alexandru Mihai Cismaș (XI B) - elevi ai Colegiului Național Teodor Neș din Salonta, din cadrul Parohiei Ortodoxe I Salonta a Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” păstorită de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea.

Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar” Oradea și Teatrul de Stat Regina Maria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea și Muzeul Cetății și Orașului Oradea, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional binecuvântat prin Slujba de Te Deum în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, urmată de cuvântul înaltului ierarh.

În cadru solemn a fost prezentată și prelegerea „Elogiu satului românesc”, susținută de prof. Doina Sfârlea, urmată festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar, a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului catehetic „Hristos - sufletul satului românesc”, la Concursul național de folclor „Tradiție și spiritualitate în satul românesc” și la Concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”. Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni se încadrează în seria de manifestări organizate de Episcopia Oradiei cu prilejul „Anului omagial al satului românesc” (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) şi „Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu” în Patriarhia Română.

În altă ordine de idei, începând din acest an școlar 2018-2019, membrii Parohiei Ortodoxe I Salonta, păstoriți de preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, au inițiat un program educațional menit să susțină și să stimuleze performanța elevilor merituoși din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta (director prof. Vasile Trăncău). Astfel, la sfârșitul anului școlar, la recomandarea bordului didactic al colegiului salontan, Consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Salonta va identifica copiii talentați și sârguincioși din familiile defavorizate ale Parohiei Ortodoxe. Elevii care vor obține rezultate deosebite la învățătură, premii și alte distincții școlare, în special cei din clasele a VIII-a și a XII-a, vor primi din partea preotului paroh Ionel Chira, prin împuternicirea Consiliului parohial, premii și diplome de recunoaștere a meritelor școlare deosebite.

Cristian BUTCĂ