Duminică, 14 martie, numită şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, este lăsata secului de brânză. Luni, 15 martie, începe Postul Paștelui, care va dura până pe 1 mai.

În acest an, Paştele ortodox pică pe 2 mai, în timp ce Paştele catolic pică pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 1 mai.

Este cel mai lung post din an, care durează şapte săptămâni şi care se ţine nu doar în amintirea jertfei Mântuitorului şi a Învierii Lui, ci şi a postului de 40 de zile pe care Iisus Hristos l-a ţinut înainte de ispitirea de pe Muntele Carantaniei.

Pentru creștinii ortodocși, Postul Paștelui, cel mai aspru de peste an, reprezintă, în primul rând, evitarea tuturor alimentelor de origine animală, carne, lapte, ouă, brânză, dar și a vinului și uleiului, în unele zile. Dincolo de acest post „alimentar”, este esenţial ca fiecare să se îngrijească de suflet, prin rugăciune, milostenie, renunțare la pofte de tot felul și împăcare cu toţi cunoscuţii.

Postitorii adevăraţi ţin tot postul, iar cei care nu îşi pot permite acest lucru, fie din cauza unor probleme de sănătate, fie pentru că lucrează din greu, postesc prima şi ultima săptămână. Preoții consideră însă că fiecare creştin adevărat ar trebui să facă un pic de jertfă în această perioadă.

Este bine ca toţi cei care ţin post să se spovedească începând de la prima şi până la ultima săptămână din post şi să nu se lase pe ultima perioadă. Copiii până la şapte ani se pot împărtăşi tot timpul, fără spovedanie, însă când au împlinit şapte ani, este bine să fie duşi la spovedanie, pentru că ştiu să deosebească deja binele de rău.

În această perioadă, există două dezlegări la peşte: în 25 martie, de Buna Vestire, și în 25 aprilie, de Florii.

Biserica Ortodoxă recomandă credincioşilor să se împărtăşească în fiecare din cele patru posturi mari de peste an sau măcar odată, în Postul Paştelui.

Pregătirea pentru primirea împărtăşaniei se face prin spovedanie sinceră, precedată de cel puţin trei zile de post, rugăciune şi meditaţie asupra sinelui. Nu întâmplător, Sfântul Ioan Gură de Aur ne sfătuia în felul următor: „Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, întoarceţi capul. Nu numai gura voastră şi stomacul să postească, ci şi ochiul, şi urechile, picioarele şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru!”