Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la începutul lucrării misionare evanghelice a baptiștilor europeni în Transilvania, prin piatra de temelie pusă de Dumnezeu în inima Salontei Mari a anului 1874, comunitatea creștinilor baptiști din sudul județului Bihor organizează duminică, 14 aprilie 2024, de la ora 17.00, Concertul extraordinar „Sămânța Bună” al orchestrelor creștine baptiste din sudul județului Bihor. Evenimentul cultural religios este susținut de Primăria Municipiului Salonta și va avea loc în sala mare a Casei de Cultură „Zilahy Lajos”, manageriată de Kovács Istvan.

Potrivit istoriei lucrării baptiste europene ca parte a Mișcării Protestante, „slujirea apostolică a misionarilor creștini baptiști veniți în Salonta Mare, în anul 1874 din Germania și Ungaria, s-a materializat, un an mai târziu, în întemeierea primei Biserici Creştine Baptiste din Transilvania”. Biserica a luat ființă oficial în anul 1875, când 8 persoane din Salonta Mare, printre care s-a numărat și evanghelistul Mihai Cornea (Mihály Kornya), au fost botezate în localitatea Bekeş-Ghiula situată pe teritoriul Ungariei de astăzi, de către misionarul german Henric Mayer.

Istoria Cultului Creștin Baptist din România (Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România) atestă că această lucrare misionară a fost „sămânța bună” care a rodit binecuvântări sfinte, timp de un secol și jumătate, peste toți românii și maghiarii din Salonta și din localitățile învecinate, peste întreaga Transilvanie, Crișana și Banat.

Bucuria și vibrația duhovnicească a acestei realități dăruite tuturor salontanilor de bunul Dumnezeu au determinat pe membrii Bisericii Creștine Baptiste „Betel” din Salonta să organizeze, pe scena Casei de Cultură „Zilahy Lajos”, evenimentul cultural-religios de duminică, 14 aprilie, de la ora 17.00. Creștinii baptiști vor aduce laudă lui Dumnezeu prin muzica și repertoriul extraordinar al orchestrelor reunite de instrumente cu coarde și clape (mandolină, vioară, violoncel, orgă) din Salonta și din Tinca, spre slava Numelui de Dumnezeu - Tată, Fiu Isus Hristos și Duh Sfânt. Alături de orchestrele din Tinca și Salonta, pastorii Alexandru Stroie,  Kovács Gyula, Kelemen Szabolcs, Mihai Cociubei și Florin Cociubei vor marca importanța acestui eveniment prin îndemnuri duhovnicești din Sfânta Scriptură. Török László, primarul municipiului Salonta, și Kovács Istvan, directorul Casei de Cultură, se numără printre invitații speciali ai concertului aniversar.

Un recital special va fi susținut sub bagheta dirijorului Teofil Marișcaș de Orchestra de Mandoline „EuroStrings” a tinerilor creştini din Salonta, care, în anul 2012, a primit din partea Executivului local cea mai înaltă distincţie a orașului - „Medalia de Onoare a Municipiului Salonta”.

Andrei PETRACHE