?Dacă unii au încercat să păteze imaginea Episcopiei noastre, nu au reuşit în strădania lor?
* Este de părere PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului
- Prea Sfinţia Voastră, în urmă cu trei ani, mai exact pe 1 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a ales arhiereu vicar al Eparhiei Oradiei, cu titulatura Sălăjanul. Aţi devenit, astfel, cel mai tânăr episcop din Transilvania. V-aş ruga să realizaţi un scurt bilanţ al Acestor trei ani.
- În calitate de arhiereu vicar am sfinţit piatra de temelie pentru 17 biserici, am târnosit 33 lăcaşuri de cult, am resfinţit 52 de biserici, am hirotonit 50 de diaconi, 49 de preoţi şi un arhiereu, bineînţeles în sobor.
- Credeţi că anul 2003 a fost la nivelul aşteptărilor, în privinţa realizărilor în plan material şi spiritual?
- În anul în curs, Biserica noastră a avut multe realizări în ambele planuri. Pe plan material, am făcut multe, dar nu am reuşit tot ce ne-am propus, din cauza situaţiei economice în care se găseşte ţara. Totuşi, am pus piatra de temelie pentru 5 biserici noi. Am sfinţit 10 biserici noi şi am resfinţit 20 de biserici, la care s-au efectuat diverse lucrări de renovare, consolidare, împodobire cu pictură etc. Am executat lucrări ample de renovare la Centrul Eparhial, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche. În Eparhie, avem două azile de bătrâni ale Bisericii, unul, în Oradea, celălalt, în Şimleu Silvaniei. La mănăstirea Bic, lângă Şimleu, sunt mai mulţi bătrâni în îngrijirea maicilor de acolo, iar la Românaşi, construim un azil de bătrâni. Pentru copiii cu dizabilităţi, avem un centru în Oradea, al "Fundaţiei Sfinţii Trei Ierarhi" şi unul, la Şimleu. La Delureni avem mai multe case în care întreţinem copii orfani. La parohia Ioşia, din Oradea avem o şcoală şi o grădiniţă duminicală. Avem cantine ale săracilor la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, la Salonta şi la Şimleu.
În ceea priveşte aspectul spiritual al misiunii noastre, suntem mulţumiţi, am avut un an bun. Avem preoţi buni, care îşi fac datoria, iar credincioşii sunt şi ei mulţumiţi.
- Din punct de vedere statistic, câte parohii se află în administrarea Episcopiei şi câte lăcaşuri de cult au fost ridicate din anul 1990 până în prezent?
- Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului are 575 de preoţi, în peste 540 de parohii. Din 1990, s-a început construirea a 122 de biserici, dintre care cele mai multe sunt gata, dar, în pofida acestui fapt, numai 10 la sută din credincioşii noştri încap în bisericile pe care le avem, de aceea se impune ridicarea altor lăcaşuri de cult.
- Dacă tot vorbim despre necesitatea a noi lăcaşuri de cult, ce se întâmplă cu finalizarea lucrărilor Catedralei din Piaţa Independenţei? Va găsi Episcopia resursele necesare pentru finalizarea acestora?
- Problema noii catedrale este un pic mai delicată din cauza lipsei de fonduri. Din păcate, din anul 2000, Ministerul Culturii nu ne-a repartizat nici un ban. Cu toate aceste greutăţi, ne străduim să obţinem bani pentru a finaliza lucrările, dar la cantităţile de materiale şi la volumul de muncă necesare, vor mai trece câţiva ani până să închidem aceste lucrări. Promisiuni financiare avem. Cu banii primiţi am înaintat bine cu lucrările, dar în acest moment ne găsim într-un stadiu în care se fac tot felul de arce şi cupole interioare, care nu se văd din afara şantierului. Cine intră însă în incinta catedralei va vedea că s-a muncit bine şi în acest an. Din păcate, din anul 2000, Ministerul Culturii nu ne-a repartizat nici un ban
- Prea Sfinţia Voastră, cât a suferit imaginea Episcopiei în urma atacurilor îndreptate, pe anumite canale media, împotriva sa? Chiar şi dumneavoastră aţi fost ţinta unor astfel de atacuri...
- Dacă unii au încercat să păteze imaginea Episcopiei noastre, nu au reuşit în strădania lor. Faptul că un ziar murdar loveşte numai în Biserica Ortodoxă dovedeşte că atacurile vin din partea duşmanilor Bisericii, care îi vor răul, iar nu binele, de aceea un om serios nu citeşte astfel de ziare scrise la comandă de mercenari, iar dacă le citeşte, se amuză văzând minciunile de acolo, care nu au nici o bază reală. De aproximativ un an, sunt o ţintă predilectă a unei gazete mincinoase. Dacă într-un an nu m-au contactat măcar o singură dată pentru a-mi cere lămuriri în oricare dintre acuzele pe care mi le-au adus, deşi îmi cunosc telefonul, pentru că l-au publicat în paginile lor, se vede clar că ei nu urmăresc adevărul (aşa cum îi obligă deontologia profesională), ci slujesc minciunii, vor cu orice preţ murdărirea Bisericii şi urmăresc doar profitul material, prin vânzarea cât mai multor exemplare din ziar. Totuşi, eu vreau să-i cunosc mai de aproape şi le-am dat întâlnire în instanţă, unde însă nu mai sunt deloc curajoşi, aşa ca în paginile ziarului, ci fug de judecătorie ca necuratul de tămâie, pentru că sunt conştienţi că tot ce scriu ei acolo contra mea este pură ficţiune şi vor plăti pentru asta. Din nefericire, oamenii care lovesc în Biserică nu ştiu că aceasta este trupul lui Hristos ?şi porţile iadului nu o vor birui?(Matei 16,18). În plus, Mântuitorul s-a adresat celor care sunt acuzaţi pe nedrept: ?Fericiţi veţi fi când din pricina Mea vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi, minţind, vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri?(Matei 5,11-12). Iar de vreme ce acest ziar trebuie citit invers, mie mi se face foarte multă reclamă, fiind prezentat cel mai dinamic om al Bisericii din Bihor. Banii murdari cu care sunt plătiţi cei care lovesc în Biserică nu le vor fi spre bucurie.
- Prea Sfinţia Voastră, se apropie Sfintele Sărbători ale Crăciunului. Doriţi să transmiteţi un mesaj credincioşilor ortodocşi?
- Credincioşilor noştri le dorim să petreacă acest post în curăţie şi sfinţenie, ferindu-se de păcat. Să nu se teamă de atacurile şi de ispitele diavolului, care ?umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită?(I Petru 5,8). Diavolul este asemenea unui câine în lanţ. El numai latră, dar nu ne poate muşca, decât dacă ne apropiem noi de el. Să postim în această perioadă care ne-a rămas până la Crăciun. Să ne rugăm pentru toată lumea, să facem milostenie, să cultivăm faptele bune şi virtuţile, pentru ca Pruncul Iisus care vine în lume să se nască şi în sufletele noastre.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.