De astăzi, intrăm în Postul Paştelui
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră în Postul Paştelui sau Postul Mare, care va ţine până în 3 aprilie, inclusiv, fiind unul dintre cele mai restrictive posturi de peste an.
Astfel, timp de patruzeci de zile, credincioşii care vor să ţină post trebuie să renunţe la carne, lactate, ouă şi la orice produs de origine animală. Singurii care sunt scutiţi de la post sunt copiii, bătrânii, militarii, oamenii care călătoresc şi bolnavii. Pe tot parcursul acestei perioade sunt două dezlegări la peşte: pe 25 martie, de Buna Vestire, şi 28 martie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), când se poate consuma peşte. Prof. dr. Dumitru Megheşan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea şi preot la Biserica cu Lună, spune că Postul Paştelui este o perioadă de pregătire sufletească şi trupească având drept scop purificarea fiinţei umane. "Dacă rămânem doar la starea de dietă alimentară, postul devine o povară. Dimpotrivă, înţeles sufleteşte, el ne aduce o stare de postire concretizată prin bucurie interioară, pace şi armonie cu semenii noştri", explică preotul. În timpului Postului, mai spune el, oamenii au posibilitatea de a se purifica prin reţinerea de la anumite mâncăruri, băuturi şi plăceri, precum şi de la pornirile interioare ale minţii şi cugetului, în mod special prin Sfânta Taină a Spovedaniei. "Aceasta este o lucrare sfântă care presupune mărturisirea păcatelor înaintea lui Dumnezeu cu toată sinceritatea şi căinţa de a nu le mai repeta. Păcatele se vor spune fără reţinere, în legătură directă cu duhovnicul, nefiind permis să se facă spovedanie în grup", mai spune interlocutorul nostru.
El îi îndeamnă pe credincioşi să se spovedească pe parcursul Postului, iar dacă se poate Vinerea Mare să fie o zi de meditaţie şi rugăciune pentru toţi creştinii. Numai aşa, postind, rugându-ne, frecventând regulat biserica şi slujbele bisericeşti, vom putea simţi mireasma duhovnicească pe care ne-o oferă Postul Mare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.