Între 1 şi 14 august, ne vom afla în Postul Adormirii Maicii Domnului, care a fost rânduit în cinstea Maicii Domnului, spre aducere aminte de virtuţile şi trăirea curată a Fecioarei Maria. Ca vechime este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată mai lungă. Originea lui trebuie căutată în secolul V, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat mai mult şi când sărbătoarea a început să aibă o mai mare importanţă în viaţa creştinilor.

Timp de două săptămâni, până pe 14 august inclusiv, ne înfrânăm trebuinţele biologice, purificându-ne la trup şi spirit. Sfinţii Părinţi pomenesc nu doar despre abţinerea de la mâncare, ci şi de la fapte şi gânduri care nu se află în acord cu morala şi care ne duc spre pierzare. Este bine ca în post să ne spovedim păcatele la duhovnic şi, dacă ne dă dezlegare, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine. Ne aducem aminte de virtuţile Fecioarei încercând să ne apropiem de ele prin propriul comportament. Postul Adormirii Maicii Domnului precedă praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria şi este mai uşor decât cel al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli. La finalul postului, vom sărbători Sfânta Maria Mare, pe 15 august. Postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc.

Toţi creştinii care o cinstesc pe Maica Domnului au prilejul ca prin post, rugăciune şi cântări, să se apropie de Maica Cerului, care este Mijlocitoarea tuturor creştinilor şi Maica tuturor celor care îl au pe Dumnezeu ca Părinte al lor.