Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului are un nou episcop
PS Sa Sofroniu Drincec va fi investit pe 25 februarie
Marţi, 13 februarie, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub preşedinţia Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, s-a întrunit Colegiul Electoral Bisericesc pentru alegerea episcopului titular în scaunul vacant al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului şi Sălajului. După cel de-al doilea tur de scrutin, a fost ales Prea Sfinţitul Sofroniu Drincec, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria. Noul episcop va fi învestit duminică, 25 februarie, în prezenţa mai multor ierarhi.
PS Sa Sofroniu a obţinut 99 din cele 170 de voturi
Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales, marţi, 13 februarie, pe episcopul Sofroniu Drincec, fost episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în funcţia de episcop al Eparhiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, după ce predecesorul său a demisionat anul trecut, în luna decembrie, din motive medicale. În cursul dimineţii, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost desemnaţi, prin vot secret, PS Sa Sofroniu Drincec, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului şi Sălajului şi PS Sa Vincenţiu Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal. În jurul orei 17.00, membrii Colegiului Electoral Bisericesc au început votul, dar după primul tur de scrutin, niciunul dintre cei trei candidaţi nu a obţinut, aşa cum cere regulamentul, majoritatea voturilor (jumătate plus unu). Astfel, PS Petroniu a obţinut 42 de voturi, PS Sofroniu - 74 de voturi (cu trei mai puţine decât numărul necesar pentru a câştiga), iar PS Vincenţiu - 35, acesta din urmă nemaiputând participa la cel de al doilea tur. În urma votului pentru departajarea celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru scaunul episcopal, PS Sofroniu a fos ales în scaunul de episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, cu 99 de voturi, PS Sa Petroniu obţinând numai 51 de voturi.
Nu va abandona problema patrimoniului Fundaţiei Gojdu
Vizibil emoţionat de alegerea în noua funcţie, episcopul Sofroniu a afirmat că printre obiectivele sale se numără menţinerea "liniştii" între cultele din eparhia sa, apreciind că experienţa din vechea eparhie îi va fi utilă în acest sens. "Eu cred că singura cale de rezolvare a problemelor dificile care, din păcate, există încă între culte, în anumite părţi se poate rezolva doar pe calea dialogului. Dar dialogul desigur că trebuie purtat într-o atmosferă de sinceritate deplină şi de respect reciproc, cu evitarea prozelitismului şi prin afirmarea propriilor valori. Tot ceea ce am deprins în acestă perioadă (în calitate de episcop în Ungaria) voi pune cu siguranţă în lucrare", a declarat episcopul Sofroniu. De asemenea, ierarhul a afirmat că nu va abandona nici problema patrimoniului Fundaţiei Gojdu. "Nu numai că nu o voi abandona, ci se va diversifica registrul preocupărilor mele în calitate de secretar general al Fundaţiei Gojdu. Există şi în Oradea bunuri ale Fundaţiei Gojdu, iar Oradea a fost întotdeauna un cap de pod al Fundaţiei, aşa încât, din noua misiune în care am fost chemat, cred că voi putea, cu mai multă putere, având şi aparatul juridic la îndemână, să fac cele necesare pentru recuperarea patrimoniului Fundaţiei Gojdu", a precizat PS Sa Sofroniu.
PS Sa Sofroniu Drincec, pe numele de mirean Radu Ştefan Drincec, s-a născut în 3 noiembrie 1967, la Arad. Între anii 1987-1993, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. În anul 1995, a primit tunderea în monahism, având ca naş de călugărie pe Serafim Joantă, pe atunci arhiepiscop român ortodox de Berlin şi totodată mitropolit român ortodox al Germaniei şi Europei Centrale şi de Nord. Între 1995-1998, a lucrat ca inspector pe probleme de asistenţă socială la Episcopia Aradului. În 1997, a obţinut licenţa în Teologie, la Facultatea de Teologie din Arad. Din 1998 şi până în 1999, a lucrat ca secretar la Cabinetul Patriarhal din Bucureşti. În 30 ianuarie 1999, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa plenară, l-a ales în funcţia de episcop de Gyula, funcţie pe care a ocupat-o până în prezent.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.