Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participat în perioada 17-19 aprilie la Adunarea Plenară de primăvară a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene (COMECE), desfășurată la Łomża (Polonia).

 

Tema conferinței a fost „În ascultarea Europei centrale și orientale, la 20 de ani de la extinderea Uniunii Europene și în vederea următoarelor alegeri parlamentare”. Episcopul Eparhiei de Oradea a participat ca membru COMECE și delegat responsabil din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Adunarea a fost prezidată de Președintele COMECE, Excelența Sa Monseniorul Mariano Crociata. Evenimentul a fost găzduit de Excelența Sa Monseniorul Janusz Stepnowski, delegat polonez la COMECE și episcop de Łomża. Adunarea Plenară de primăvară a oferit un spațiu pentru reflecții asupra celor două decenii de la extinderea UE, din 2004. Pe parcursul acestor trei zile, episcopii s-au angajat în dialog cu diverse figuri politice și religioase, evaluând succesele și eșecurile procesului de extindere al Uniunii Europene, adunând idei pentru a îmbogăți misiunea de dialog a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene cu instituțiile Uniunii Europene.

Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a extinderii Uniunii Europene din 2004, episcopii COMECE au adoptat Declarația „Să continuăm să construim Europa împreună”, prin care susțin perspectiva viitoarelor extinderi. „Nu este doar o necesitate geopolitică pentru stabilitatea continentului nostru, ci și un mesaj puternic de speranță pentru cetățenii care doresc să trăiască în pace și justiție” – scriu reprezentanții Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene.

Adunarea Plenară COMECE a inclus mai multe momente de rugăciune, precum Sfânta Liturghie pentru Europa celebrată de Excelența Sa Monseniorul Tadeusz Wojda, Arhiepiscop de Gdańsk și noul președinte al Conferinței Episcopilor Polonezi. Această Liturghie, concelebrată de episcopii COMECE, a avut loc la Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Łomża.

Următoarea Adunare COMECE este programată să aibă loc la Bruxelles, în perioada 27-29 noiembrie 2024.