Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul” - Preludiu pentru cerul lui Dumnezeu
Salonta a găzduit cel mai îndrăgit și longeviv Festival coral de muzică religioasă - „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”. Organizat de Biserica creștină baptistă „BETEL” din Salonta, păstorită de Florin Cociubei, și modelat cu măiestrie de har divin sub bagheta dirijorului Florea Burcă, festivalul a reunit, duminică, 15 octombrie, la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, corurile Bisericilor baptiste din Tinca (dirijor Marin Guț), Gurbediu (dirijor Daniel Foltuț), Pâncota (dirijor Teodor Vesa), Călacea (dirijor Florea Burcă) și Salonta (dirijor Ionel Miheș).
La eveniment au participat peste 150 de coriști, care au slujit lui Dumnezeu în fața a peste o sută de spectatori de diferite etnii și confesiuni religioase, din oraș și din localitățile limitrofe. Amprenta slujirii în Hristos Domnul a maestrului dirijor Florea Burcă, artizanul și promotorul acestui festival coral în România și în străinătate, a fost întărită de linia melodică meșteșugită în vibrații sacre, prin acompaniament la pian, de profesorul, compozitorul și dirijorul Nicodim Negruțiu. Evanghelia Mântuirii prin Jertfa Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos a fost vestită de pastorii: Dr. Emanuel Țundrea, Beniamin Hamza, Toni Mic, Valer Slăvoacă și Florin Cociubei. Corul bărbătesc al Bisericii „Betel” (Vasile Moisi, Teofil Marișcaș, Neluțu Buda, Ghiță Buna, Andrei Crețu, Ionel Miheș și Dani Olcean - pian) a păstrat plină candela festivalului prin zeci de cântări religioase, care au adus în inima spectatorilor dorința de a-L lăuda, cu toții, pe Dumnezeul Vieții.
Invitat a fost și primarul municipiului Salonta, ing. Török László care, alături de directorul Casei de Cultură, Kovacs Istvan, au susținut cu generozitate organizarea acestui eveniment cultural-religios. „Acest festival de muzică religioasă oglindește modul în care Creatorul nostru, Dumnezeu, a dorit viețuirea pe acest pământ, rânduind și poruncind o bună conviețuire între oamenii uniți în diversitate, în bucuria închinării laolaltă. Când omul cântă Bunului Dumnezeu, diferențele și divergențele dispar cu desăvârșire din gândirea lui. Muzica sufletului nostru este cea mai frumoasă rugăciune, iar astăzi (n.r. - duminică), la Salonta, această rugăciune a vibrat divin, ca o binecuvântare revărsată din miile de coruri de îngeri. Mă simt aici, la acest festival coral, ca în mijlocul unei mari familii. O familie iubită de Dumnezeu”, a ținut să precizeze primarul Török László în discursul său oficial.
„Festivalul coral de muzică religioasă poartă, spre slava Domnului Isus Hristos, numele robului lui Dumnezeu, Ioan Chișmorie Măderătanul (1904-1973), credincios baptist din Arad și purtător al Crucii Mântuitorului Hristos în lucrarea misionară a bisericilor protestante și neoprotestante din întreaga Transilvanie a secolului trecut. Compozitor, dirijor și interpret, autor a peste 400 de cântări corale bisericești, Ioan Chișmorie l-a întâlnit pe Ioan Slavici cu care a legat o prietenie creativă, dar și pe Octavian Goga căruia i-a compus o melodie pe versurile poeziei Rugăciune, care se află înrămată la Castelul poetului de la Ciucea. Arhiva familiei Chișmorie mai păstrează și astăzi corespondența inedită de la Nicolae Iorga, pe care compozitorul a avut plăcerea de a-l cunoaşte la Arad. Mărturia acestui om credincios, aspru prigonit și greu încercat în misiunile sale de evanghelizare prin cântare, ne obligă astăzi pe noi, purtătorii cântecelor sale, să lucrăm cu mult mai multă responsabilitate, credință, curăție, dăruire și angajament personal în via lui Dumnezeu, pe ogorul sfânt al Evangheliei Domnului Isus Hristos. În această seară facem repetiție... Repetiție pentru Cerul lui Dumnezeu, acolo unde vom cânta în cor, alături de îngeri, lauda Celui ce ne-a creat, ne-a iubit, ne-a iertat și ne-a mântuit prin jertfa Fiului Său, Hristos Isus”, ne-a mărturisit Florin Cociubei, pastorul Bisericii baptiste „Betel” din Salonta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.