Hramul mănăstirii "Buna Vestire"
"Drumul spre Cer" trece prin Episcopia Bihor
Mănăstirea Buna Vestire, din Oradea, a devenit sâmbătă neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi din toate colţurile oraşului pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, cu prilejul celui de-al optulea hram al aşezământului. Slujbele religioase dedicate sărbătoririi hramului au început încă de vineri după masă, cu Privegherea Mare, Sfinţirea apei, Taina Sfântului Maslu şi Dezlegările mari.
Un "drum spre cer", în Episcopia Bihor
"Cărările Fecioarei Maria, din Sfântul Munte Athos, s-au îndreptat şi astăzi (n.r. - sâmbătă) către această mănăstire care poartă hramul Maicii Domnului. Am simţit paşii şi oblăduirea ei de când s-a deschis sfântul lăcaş. Ceas de ceas, Maica Domnului a vegheat asupra mănăstirii noastre. Aşa se explică faptul că, în pofida greutăţilor prin care trece ţara, în decurs de câţiva ani, a răsărit, în aceste locuri, o oază de credinţă, un "drum spre cer". Duminică de duminică, biserica este frumos împodobită cu zecile de credincioşi care vin să găsească aici mângâiere, reazem şi tărie", a spus Antonie, părintele duhovnic al mănăstirii. El a ţinut să mulţumească tuturor preoţilor care au onorat invitaţia de a oficia împreună Sfânta Liturghie (Aurel Puşcaş, Miron Erdei etc.), Corului "Angeli" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, condus de părintele profesor Brie, precum şi sutelor de credincioşi prezenţi.
Misiunea celor 12 măicuţe
Biserica Mănăstirii "Buna Vestire", din Episcopia Bihor-Oradea, a fost construită în anul 1937 de către Armata Română, care în perioada interbelică a ridicat pentru românii ce locuiau în zone puternic maghiarizate câte o biserică ortodoxă. "Vitregiile vremurilor au făcut ca, din toate aceste biserici, singura biserică a mănăstirii noastre să rămână în paragină mai bine de jumătate de secol. Astfel, în anii 1998, cu binecuvântarea PS Sale Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, Bihorului şi Sălajului, s-a înfiinţat această mănăstire de maici cu hramul «Buna Vestire». Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, biserica a fost renovată complet, pictată (de către pictorul Marian Verza, din Sibiu, alături de echipa sa) şi împodobită cu iconostas şi mobilier. În acelaşi timp, au fost ridicate chilii şi anexe gospodăreşti, necesare mănăstirii", a explicat maica stareţă Stavrofora Pavelida. La ora actuală, mănăstirea numără în jur de 12 măicuţe, povăţuite de părintele duhovnic Antonie, care reuşesc să îmbine cu succes munca şi rugăciunea. "Anul acesta sărbătorim al optulea hram al mănăstirii, prilej cu care am invitat credincioşi atât din Oradea, cât şi din împrejurimi. Sfintele slujbe au început încă de vineri, cu Privegherea Mare, Sfinţirea apei, Taina Sfântului Maslu şi Dezlegările mari, la care a participat un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Atanasie, cât şi măicuţe de la mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. Astăzi (n.r. - sâmbătă), în zi de praznic, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de şapte preoţi", a precizat maica stareţă. După Sfânta Liturghie, obştea mănăstirii a invitat toţi credincioşii la tradiţionala agapă frăţească.
Mănăstirea "Buna Vestire", aflată pe graniţa de Vest a României, îndeplineşte un rol puternic, misionar, luptându-se să păstreze continuitatea credinţei strămoşeşti şi glasul românesc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.